Ministerul Economiei, Scrisoare de Așteptări către Transgaz. Vezi care sunt solicitările către administratori pentru următorii 4 ani. Planul de administrare se va publica pe site-ul companiei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Economiei, Scrisoare de Așteptări către Transgaz. Vezi care sunt solicitările către administratori pentru următorii 4 ani. Planul de administrare se va publica pe site-ul companiei

Ministerul Economiei, în calitate de acționar, a elaborat și transmis o Scrisoare care stabilește așteptările sale privind performanțele S.N.T.G.N. Transgaz companiei și ale conducerii acesteia, pentru o perioadă de 4 ani, respectiv 2017-2021.

Consiliul de Administrație în funcție al companiei și-a asumat transformarea companiei într-o socieatte cu recunoaștere internațională și stabilește ca aceasta să devină un lider pe piața energetică din regiune, un lider care să contribuie la definirea României ca important coridor de energie în domeniul gazelor naturale către Europa, se evidențiază  în documentul afișat pe site-ul Transgaz –  Scrisoare de așteptări

Reprezentanții ministerului susțin că vor urmări maximizarea pe termern lung a valorii companiei și implicit a valorii dividendului. Se așteaptă ca administratorii Transgaz să elaboreze, aprobe și să publice Politica privind distribuția dividendelor. „Este de preferat să se distribuie o cotă cât mai mare din profit, dar numai dacă s-au identificat sursele de finanțare necesare pentru îndeplinirea planului de investiții în condițiile unor costuri de finanțare optime și a unui grad de îndatorare rezonabil”, se precizează în document.

În Scrisoarea de aștepări, Ministerul Economiei solicită Transgaz să țină o evidență separată a costurilor izvorâte din obligația de serviciu public.

Având în vedere programul complex și extins de investiții, Ministerul Economiei dorește ca administratorii companiei să aibă în vedere dezvoltarea afacerii prin optimizarea absorbției fondurilor europene și crearea unei structuri de finanțare eficiente și flexibile. Planul de investiții al Transgaz pe următorii 10 ani a fost aprobat de ANRE, fiind propus în contextul profilării a noi surse de aprovizionare cu gaze din regiunea Mării Caspice și cele descoperite în Marea Neagră. Statul român și Transgaz se află în pragul demarării unuia dintre cele mai mari și mai importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din ultimii 20 de ani, cu investiții estimate la 1,5 miliarde euro: Proiectul BRUA, Coridorul Sudic etc.

Planul de administrare pe care administratorii Transgaz trebuie să îl elaboreze va trebui să reflecte în acțiuni concrete așteptările exprimate de acționari în scrisoarea de așteptări, aceste fiind în fapt drumul de parcurs al companiei pe durata unui nou mandat al Consiliului de Administrație, precum și indicatorii de performanță financiari și nefinaciari ce vor fi negociați și aprobați în cadrul AGA, se menționează în Scrisoarea de așteptări transmisă societății din partea Ministerului Economiei. Totodată, reprezentanții ministerului recomandă publicarea Planului de administrare pe pagina web a companiei “pentru o comunicare și informare transparentă către toate părțile interesate”.

Acționarul Transgaz mai dorește ca administratorii să acorde o atenție deosebită îmbunătățirii calității serviciilor de reabilitare și mentenanță a  SNT gaze naturale, creșterea siguranței în exploatare și funcționare a infrastructurii de transport in tern și internațional, precum și dispecerizării eficiente a gazelor naturale.

Statul se așteaptă, totodată, ca administratorii Transgaz să optimizeze managementul riscurilor pentru a nu fi afectată activitatea societăți și să acționeze, în următorii 4 ani, pentru performanță financiară sustenabilă a companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.