Ministerul Energiei a pus în consultare publică strategia europeană Global Gateway. Se pot transmite propuneri și recomandări privind implementarea strategiei și oportunitățile demarării de proiecte până pe 15 mai

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Energiei a pus în consultare publică strategia europeană Global Gateway. Se pot transmite propuneri și recomandări privind implementarea strategiei și oportunitățile demarării de proiecte până pe 15 mai
  • Ministerul Energiei: Având în vedere noul context geopolitic generat de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și obiectivele de decarbonare asumate prin PNIESC și PNRR, este necesară o poziționare a României privind prioritățile regionale și tematice, precum și modul în care ar trebui abordate aspectele de conectivitate globală și strategică

Ministerul Energiei supune consultării publice Global Gateway, noua strategie europeană menită să dezvolte conexiuni inteligente, sigure și cu zero emisii sau emisii scăzute de dioxid de carbon în sectorul digital, al energiei și al transporturilor și să consolideze sistemele de sănătate, educație și cercetare.

Se pot transmite propuneri, sugestii și recomandări privind implementarea Strategiei și oportunitățile demarării de proiecte cu parteneri din alte state până la 15 mai 2022.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politică de securitate au lansat Global Gateway pe 1 decembrie 2021. Având în vedere noul context geopolitic generat de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și obiectivele de decarbonare asumate prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și al Schimbărilor Climatice (PNIESC) și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi necesară o poziționare a României privind prioritățile regionale și tematice, precum și modul în care ar trebui abordate aspectele de conectivitate globală și strategică, precizează Ministerul Energiei.

Strategia europeană promovează crearea unor conexiuni durabile în beneficiul cetățenilor și al planetei, pentru a face față celor mai serioase provocări globale – de la schimbările climatice și protecția mediului, la îmbunătățirea securității sanitare și stimularea competitivității și a lanțurilor de aprovizionare globale. De asemenea, Strategia reprezintă contribuția UE la reducerea deficitului de investiții la nivel mondial. Aceasta este aliniată la Agenda 2030 a ONU și la obiectivele sale de dezvoltare durabilă, precum și la Acordul de la Paris.

Strategia Global Gateway urmărește să mobilizeze, în perioada 2021-2027, investiții în valoare de până la 300 de miliarde de euro, care să sprijine o redresare globală durabilă.

Global Gateway va reuni statele membre ale UE și instituțiile financiare și de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), urmărind stimularea investițiilor sectorului privat, cu impact majorasupra sporirii conectivităților.

Strategia oferă oportunitatea unor proiecte de sporire a interconectivității în zone de interes pentru România, precum Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, Asia Centrală și Balcanii de Vest. În actualul context geopolitic, inițiativa prezintă un potențial semnificativ atât pentru reconstrucția Ucrainei, cât și pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova și a regiunilor din proximitatea sa geografică.

Comunicarea comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții privind Strategia Global Gateway poate fi regăsită accesând următorul link: https://eurlex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021JC0030&from=EN

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la lansarea strategiei: „Pandemia de COVID-19 a demonstrat cât de interconectată este lumea în care trăim. Ca parte a redresării mondiale, dorim să reconcepem modul în care conectăm lumea pentru a ne construi mai bine viitorul. Modelul european înseamnă investiții atât în infrastructura fizică, cât și în cea imaterială, înseamnă investiții durabile în domeniul digital, al climei și al energiei, al transporturilor, al sănătății, al educației și al cercetării, precum și într-un mediu favorabil care să garanteze condiții de concurență echitabile. Vom sprijini investițiile inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale și de mediu, în concordanță cu valorile democratice ale UE și cu normele și standardele internaționale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.