Ministerul Energiei: Actul normativ privind noul mecanism de sprijin va fi publicat în transparență la finalul săptămânii

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Info, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Energiei: Actul normativ privind noul mecanism de sprijin va fi publicat în transparență la finalul săptămânii
  • Ministrul Burduja, după ședința Comitetului Interministerial: Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate  ale costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025. Mai mult,  guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susținerea  schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăți semnificative către furnizori în  perioada imediat următoare

„Dorim să restabilim funcționarea normală a pieței energiei, într-o manieră rațională și  graduală, astfel încât să evităm creșteri bruște ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate  ale costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025. Mai mult,  guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susținerea  schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăți semnificative către furnizori în  perioada imediat următoare”, precizează ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Astăzi, 17 februarie 2025, a avut loc ședința de lucru a Comitetului Interministerial privind  protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice, la care au participat  reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor statului, precum și ai producătorilor și furnizorilor de  energie. Reuniunea a fost prezidată de vicepremierul Marian Neacșu, cu participarea ministrului  energiei, Sebastian Burduja, a președintelui ANRE, George Niculescu, reprezentanți din partea  ministerului muncii, ANAF, consiliul concurenței și a principalilor actori din sectorul energetic  românesc. 

În cadrul întâlnirii, au fost analizate situația actuală a consumatorilor vulnerabili din România și  scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea și  compensarea prețurilor la energie. Discuțiile au fost constructive și au avut ca obiectiv stabilirea  unor soluții eficiente pentru protejarea cetățenilor și a mediului de afaceri în fața fluctuațiilor  de pe piața energetică.

Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a asigura accesul fiecărei familii și afaceri la  energie la prețuri accesibile, menținând echilibrul între stabilitatea bugetelor gospodăriilor  românești și sănătatea economică a sectorului energetic.

„În cadrul întâlnirii au fost prezentate și numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe  transparentizarea piețelor de energie și creșterea lichidității. În zilele următoare le vom integra  în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparență până la finalul acestei  săptămâni.

Actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai  ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat. Prioritatea noastră zero rămâne protejarea cetățenilor români, energia accesibilă fiind o  componentă esențială a unui trai decent și a competitivității economice naționale”, a declarat  Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Creșterea prețurilor pe bursele de energie din ultima perioadă – de până la 60 euro/MWh  pentru gaz (+65%) și 110-115 euro/MWh pentru energie electrică (+25%) – este influențată de  tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse, nivelul interconexiunilor între țările  din estul și vestul Uniunii Europene și gradul de înmagazinare a gazului la nivelul Uniunii Europene. În acest context, se impun măsuri prudente și eficiente pentru ca gradul de sărăcie energetică să nu se accentueze. Pe termen scurt și mediu, Ministerul Energiei propune implementarea unor noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, precum cardurile de energie. Acest mecanism, detaliat în programul de guvernare, va asigura un sprijin direcționat și echitabil.

În zilele următoare, reprezentanții Ministerului Energiei, ANRE, producătorilor și furnizorilor de energie se vor reuni în ședințe tehnice pentru definitivarea unei propuneri de act normativ privind noul mecanism de sprijin. Prima variantă a acestuia va fi publicată în transparență la finalul săptămânii în curs.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *