Ministerul Energiei, ANRE și Consiliul Concurenței au agreat o soluție în privința a 6 milioane de clienți casnici din piața reglementată. Furnizorii actuali, obligați să le dea cea mai bună ofertă pe care o au în piață, cu prețul comercial cel mai bun

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministerul Energiei, ANRE și Consiliul Concurenței au agreat o soluție în privința a 6 milioane de clienți casnici din piața reglementată. Furnizorii actuali, obligați să le dea cea mai bună ofertă pe care o au în piață, cu prețul comercial cel mai bun
  • Guvernul va modifica legea 123 și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de ultimă instanță
  • Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Trebuie însă clar definită care este ziua și oferta la care ne raportăm deoarece sunt multe oferte și ele s-au mai schimbat între timp. Autoritățile să facă o analiză juridică profundă pentru că legalitatea măsurilor reprezintă un aspect important, alături de protejarea populatiei

 “Până când consumatorul își va căuta și va decide care e varianta cea mai bună pentru el, furnizorul actual de energie are datoria să-i propună cea mai bună ofertă pe care o are în piață”, este soluția prezentată de ministrul Virgil Popescu, care susține că nu va pune 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen. “Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim. Păi dacă o gândim și-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe clientul, nu furnizorul!”, a subliniat ministrul la Digi 24.

“Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poți pleca. Dacă nu te muți între timp, îți rămâne această ofertă. Așa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE și Consiliul Concurenței, principiul este concurențial, să existe prețul comercial cel mai bun la furnizorul cu care am deja contract pe o perioadă de timp. În acest timp, de 6 luni să spunem, furnizorul meu trebuie să ma informeze de toate ofertele sale, dar și ceilalți pot veni către mine către mine cu ofertele lor. Eu pot rămâne sau pot pleca”, a explicat Ministrul Virgil Popescu, la Digi 24.

Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată.  Săptămâna trecută, ministrul Virgil Popescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ANRE și s-a agreat că serviciul universal, care este mai scump, să fie o excepție, nu o regulă!

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, susține că soluția prezentată de ministrul Virgil Popescu în privinta situației create de deficienta liberalizare a prețurilor la energie electrică pare mai bună decât cea a ANRE. “Trebuie însă clar definită care este ziua și oferta la care ne raportăm deoarece sunt multe oferte și ele s-au mai schimbat între timp. În plus, există una dintre firme care are oferte aproape egale între concurențial și tariful de serviciu universal, iar această firmă are foarte mulți dintre cei șase milioane de clienți”, precizează Nicolescu, referindu-se la Electrica Furnizare.

În opinia lui, avantajul cel mai mare al propunerii este evitarea cozilor în această perioadă complicată din punct de vedere sanitar. Dezvantajele sunt legate de faptul că liberalizarea nu va genera schimbări importante de furnizori și nici transfer de know how către o populație neinformată ce poate fi ușor păcălită în viitor.

Fostul ministru al Energiei nu se pronunță în privinta legalității soluției Ministerului Energiei pentru că, spune acesta, este un aspect foarte complicat din punct de vedere al legislației de concurență, independenței ANRE garantată de legislația europeana, prevederilor Codului Comercial cu privire la definiția contractelor, mai multe articole ale Legii Energiei. Nicolescu recomandă autoritatilor să facă o analiză juridică profundă pentru că legalitatea măsurilor reprezinta și ea un aspect important, alături de protejarea populației.

Mi se pare esențial ca lucrurile să fie clarificate rapid pentru că ne apropiem de mijlocul lunii ianuarie iar populația nu poate fi responsabilă pentru modul defectuos în care a fost gestionat acest proces atât de important, a subliniat Răzvan Nicolescu.

Din păcate nu există soluție perfectă. Atunci când spargi vaza, e greu să lipești cioburile și să fie la fel. Soluția mea preferată, chiar daca și ea are imperfecțiuni, rămâne amânarea liberalizării, reluarea procesului, derularea sa corectă cu informarea oamenilor și asumarea responsabilității de către cei care au creat această situație, a concluzionat fostul ministru al Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *