Ministerul Energiei a inființat Centrul Naţional de Management al Apei Grele

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei a inființat Centrul Naţional de Management al Apei Grele

Guvernul României a aprobat miercuri, 30 august 2017, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanța privind înființarea Centrului  Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG). Noua entitate va prelua managementul apei grele de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), din Drobeta Turnu Severin, aflată în faliment și în imposibilitatea de a mai conserva această resursă.

”Lucrăm la acest proiect încă din primul trimestru al anului, pentru că această resursă este deosebit de importantă pentru producerea energiei nucleare în România, dar și în negocierile cu partenerii chinezi pentru  Rectoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Actualul Guvern și-a asumat, prin Programul de Guvernare, obiectivul de a consolida producerea de energie electrică din combustibil nuclear în România, iar înființarea CNMAG face parte din această viziune”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

În prezent, la Rezerva de Stat se află în custodia RAAN o cantitate de apă grea a cărei valoare este de aproximativ 5 miliarde de lei. Din această catitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societății care va opera Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Restul cantității va fi achiziționată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii

Noua structură va prelua în depozit cantitățile de apă grea achiziționate la rezerva de stat, inclusiv obligația de depozitare și menținere a calității acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administrația națională a rezervelor de stat și probleme speciale.

De asemenea, Centrul va prelua în depozit și cantitățile de apă grea produse și aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziționate la rezerva de stat.

CNMAG va fi finanțat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei și va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajați ai RAAN. Centrul va avea sediul în Răscolești, județul Mehedinți. Ministerul Energiei urmează să elaboreze o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite structura organizatorică și mecanismul de funcționare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.