Ministerul Energiei nu renunță la contractele pentru diferență

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei nu renunță la contractele pentru diferență

Ministerul Energiei are în vedere promovarea unui mecanism de tipul contractelor pentru diferenţă, a anunțat  Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Acest mecanism se va aplica tuturor proiectelor de investiţii, în vederea producerii de energie electrică în capacităţi cu emisii reduse de carbon. “Implementarea unui astfel de mecanism permite crearea unui cadru transparent care să răspundă riscului la care sunt supuse investiţiile pe termen lung şi oferă un mediu atractiv, stabil şi predictibil pentru investitori”, a afirmat Vișan, citat de Agerpres.

Astfel, producătorii de energie în tehnologii cu emisii reduse de carbon vor primi bani de la stat, dacă preţul electricităţii pe piaţă va scădea sub un anumit prag, dar vor trebui să returneze diferenţa, dacă preţul urcă peste acest nivel, potrivit explicațiilor oficialului Ministerului Energiei.

Mecanismul, adoptat  în condiţiile specifice din România şi în acord cu legislaţia europeană în domeniul pieţei de energie, concurenţei şi ajutorului de stat, va urmări menţinerea unui mix echilibrat, bazat pe tehnologii cu emisii reduse de carbon, precum şi utilizarea eficientă a resurselor, care să asigure autonomia României în producerea energiei electrice.

Un astfel de mecanism este necesar pentru finalizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *