Ministerul Energiei, planuri pentru 2018: Pregătire listare Hidroelectrica și CE Oltenia. Vrea să încaseze 1,073 miliarde lei din privatizarea Rompetrol şi a Electrocentrale București

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministerul Energiei, planuri pentru 2018: Pregătire listare Hidroelectrica și CE Oltenia. Vrea să încaseze 1,073 miliarde lei din privatizarea Rompetrol şi a Electrocentrale București

Ministerul Energiei are planuri mărețe pentru 2018. Vrea să implementeze strategiile de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare şi Electrocentrale Bucureşti, să pregătească listarea Hidroelectrica și CE Oltenia, precum și să recuteze manageri profesioniști pentru 10 companii din subordine. Acestea sunt principalele acțiuni bugetate pentru anul în curs, după cum reiese din proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare pe 2018 al ministerului.

Astfel, se estimează că se va încasa în acest an 1,073 miliarde de lei din implementarea strategiilor de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare şi Electrocentrale Bucureşti, potrivit notei de fundamentare publicată pe site-ul ministerului. Statul român mai deţine la Rompetrol Rafinare, prin Ministerul Energiei, 44,69% din acţiuni.

În același proiect  se mai menționează că statul va obţine în acest an 1,5 miliarde de lei sub formă de dividende de la companiile care îşi desfăşoară activitatea în subordinea Ministerului.

Scopul actului normativ îl constituie asigurarea cadrului legislativ necesar finanţării activității de pregătire şi derulare a privatizării desfășurată de Ministerul Energiei în anul 2018.

Ministerul a bugetat și o sumă de 15,4 milioane de lei care va merge către plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor. Cheltuielile pentru rapoarte de evaluare realizate în procesul de privatizare şi post privatizare, pentru expertize, cauţiuni, evaluări în litigii, onorarii executori judecătoreşti, documentaţii pentru obţinerea avizului de mediu, precum şi alte asemenea cheltuieli sunt estimate la 15,4 milioane de lei.

O nouă procedură de recrutare manageri profesioniști la 10 companii din energie

Nuclearelectrica, Compania Naţională a Uraniului, Hidroelectrica, Electrocentrale Grup, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) Mioveni, Societatea Uzina Termoelectrică Midia, Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Hunedoara, S.N. Închideri Mine Valea Jiului, CONPET sunt societățile la care urmează să se implementeze prevederile OUG nr. 109/2011, se prevede în documentul public al Ministerului Energiei.

Pentru acestea este necesară demararea unei noi proceduri de recrutare şi selectare manageri profesioniști conform legislației. Ministerul Energiei a prevăzut suma de 2,5 milioane de lei pentru serviciile contractate cu un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane.

„Ţinând cont şi de faptul că multe din societăţile la care Ministerul Energiei este acţionar majoritar sunt fie admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate (cazul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. listată la Bursa de Valori Bucureşti), fie în curs de pregătire a listării (cazul Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A.), este necesară implementarea principiilor guvernanţei corporative”, precizează reprezentanţii Ministerului Energiei.

“Listarea Hidroelectrica se poate realiza în 2018, cu un efort conjugat al tuturor factori implicați”, ne-a declarat Bogdan Badea, Director General al companiei.  Modificări la strategia de privatizare a Hidroelectrica, aprobată prin Hotărâre de Guvern în 2013, au fost realizate de echipa fostului ministru Petcu. Proiectul de HG stabilește să se listeze 10% din producătorul de energie, după ce autorităţile au avansat inițial un procent de 15%.

În ce privește Complexul Energetic Oltenia, Sindicatul de Intermediere a propus, în primăvara anului trecut, o analiză a oportunității lansării IPO în semestrul I din 2018. Conducerea companiei a venit însă cu o altă propunere, considerând oportună modificarea de către acționari  a unor prevederi din Actul Constitutiv al societății,  cu scopul de a elimina obligația acționarului principal, Ministerul Energiei, de a iniția și finaliza o ofertă publică de listare bursieră a CE Oltenia, fie prin vânzarea integrală sau parțială a acțiunilor proprii sau printr-o majorare de capital, fie printr-o combinație dintre cele două metode.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *