- Grup de lucru pentru pregătirea cadrului legal, coordonat de Secretarul de Stat Vlad Sincă
Ministerul Energiei pregătește cadrul legal pentru acordarea unor fonduri de milioane de euro pentru modernizarea unităților de producere a energiei electrice și termice.
Printre obiectivele prioritare ale Ministerului Energiei este şi Implementarea Mecanismului 10c faza a IV- a pentru proiectele cu o valoare mai mică de 12,5 mil. Euro este un obiectiv prioritar pentru minister, se precizează într-un comunicat. Ministrul Energiei Virgil Popescu a aprobat, la propunerea Secretarului de Stat Vlad Sincă, constituirea unui grup de lucru în vederea implementării prevederilor Directivei 87/2003 revizuită în ceea ce privește Mecanismul 10 C – faza IV.
România a comunicat Comisiei Europene și a publicat până în data de 30 iunie 2019 ”Lista investițiilor cu o valoare sub 12,5 milioane euro”, proiectele fiind depuse pentru Articolul 10c care depășeau acest prag urmând a accesa Fondul de Modernizare / Articolul 10D.
Proiectele propuse sunt următoarele:
1. Colterm: Cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice în CT Dragalina Timișoara (P=1 MW) – 4, 7 milioane de euro;
Cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice în CT UMT Timișoara (P=1 MW1) – 4,7 milioane de euro; Folosirea biomasei drept combustibil adițional la cazanele de abur existente, la CET Sud Timişoara, pentru producerea de energie în cogenerare – 1, 2 milioane de euro.
2. ELCEN: Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 100 Gcal/h, CTE Grozăvești – 4,5 milioane de euro;
Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 100 Gcal/h, în CTE București Vest – 4,5 milioane de euro;
Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 200 Gcal/h, în CTE Bucureşti Sud – 9 milioane de euro
3. Municipiul Arad: Instalarea unei unități de producere combinată de căldură și energie cu acumulator de 3000 mc la CET Hidrocarburi SA – 6,97 milioane de euro.
4. Municipiul Ploiești: Instalarea unei turbine de gaze, cu putere 25 Mwe – 12,46 milioane de euro.
5. Vest ENERGO: Centrala cogen București (zona Băneasa Romaero), 12MW – 12 milioane de euro;
Centrala cogen București (zona Faur), 12MW – 12 milioane de euro;
Centrala cogen București (zona Preciziei), 10MW – 10 milioane de euro.
6. Vimetco: Centrală de cogenerare de înaltă eficienţă de 12 MWe la ALUM S.A. – 10 milioane de euro.
7. Electrocentrale Grup: Realizarea unei Centrale Electrice Fotovoltaice cu puterea electrică instalată de până la 3 MW pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Fântânele – 2, 97 milioane de euro.
8. Municipiul Arad: Execuție centrală termică pe biomasă, 50 MW – 10 milioane de euro.