Ministerul Energiei schimbă șefii la Electrica. Alegeri pentru un nou CA pe 27 aprilie. Patru candidați se alătură celor 7 administratori în funcție, înscriși de drept

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Energiei schimbă șefii la Electrica. Alegeri pentru un nou CA pe 27 aprilie. Patru candidați se alătură celor 7 administratori în funcție, înscriși de drept
  • Propunerile ministerului: Valentin Radu, managing partner la Platinum Capital și Ramona Ungur, șefa Departamentului Restructurare IMM al Băncii Comerciale Române. Candidați din partea altor acționari: Alexandru Botez și Marius Leonard Gherghina

O parte dintre administratorii Electrica vor fi schimbați la Adunarea Generală a Acționarilor convocată pentru data de 27 aprilie. Ministerul Energiei, printr-o adresă semnată de ministrul Anton Anton, a solicitat  alegerea,  prin metoda votului cumulativ, a unor noi membri în Consiliul de Administrație, ce vor avea un mandate de 4 ani. Decizia ministerului de a impune schimbarea conducerii Electrica vine după doar 6 luni de când acționarii au numit, în AGA din octombrie 2017, actuala echipă a CA condusă de Cristian Bușu pentru un manadat de 4 ani!

Pe lângă cei 7 administratori în funcție care sunt înscriși de drept, pe lista preliminara a candidatilor propuși pentru a fi votați ca membri ai Consiliului de Administratie sunt până în acest moment încă patru propuneri de administratori. Astfel, Ministerul Energiei propune pe Valentin Radu și Ramona Ungur. Alexandru Botez și Marius Leonard Gherghina sunt propuși de alți acționari ai Electrica.

Conform CV-urilor publicate pe site-ul Electrica, Valentin Radu este managing partner la Platinum Capital și fost CEO al Țiriac Holdings, fost director general și președinte al Consiliului Director la Țiriac Auto.

Ramona Ungur conduce Departamentul Restructurare IMM al Băncii Comerciale Române. A mai lucrat ca inspector de supraveghere la BNR, precum și la Credit Europe Bank și Eximbank. Totodată, Ramona Ungur este membră în Consiliul de Administrație al Oil Terminal.

O altă propunere,  care nu aparține Ministerului Energiei, este Alexandru Botez, director general la agenția imobiliară Inteligent Space SRL și la Luxuryimob IT SRL. Acesta a contestat alegerile din octombrie, acuzând încălcarea procedurii de depunere a candidaturilor.

Marius Leonard Gherghina, cea de-a patra propunere, este administrator la MedLife și la firma Prutul SA. Este expert în private equity, a lucrat pentru ValueForCapital.

Din actuala echipă a CA fac parte Cristian Bușu – președinte, Arielle Malard de Rothschild, Wilem Schoeber, Bogdan Iliescu, Pedro Mielgo, Doina Elena Dascălu şi Gicu Iorga – membri. În cazul de față, când membrii CA sunt aleși prin metoda votului cumulativ, cei 7 administratori în funcție până la data AGOA – 27 aprilie – sunt înscriși de drept pe lista candidaților pentru alegerea în noul CA. Pe site-ul Electrica, la rubrica aferentă AGOA din aprilie, se specifică că acționarii societății au dreptul de a formula propuneri de candidați pentru ocuparea posturilor de administratori, astfel încât acestea să fie receționate până la data de 13 aprilie 2018. Lista finala a persoanelor propuse pentru funcția de administrator al Electrica se va afla la dispoziția acționarilor începând cu data de 17 aprilie 2018, informează compania. De data aceasta, se oferă posibilitatea unor înscrieri suplimentare. În cazul în care se vor primi propuneri suplimentare de candidați în data de 13 aprilie (ulterior încărcarii listei preliminare din 13 aprilie), lista preliminară se va actualiza în data de 16 aprilie, se precizează într-o notă a Electrica.

Administrarea Societatii Energetice Electrica se realizează de un Consiliu de Administratie compus din 7  membri neexecutivi, dintre care cel putin 4 trebuie să fie independenți, iar ședințele vor fi ținute în prezența a cel puțin 5 membri dintre care 3 membri vor fi obligatoriu independenți.

La Electrica, structura acţionariatului este: statul român, prin Ministerul Energiei, are 48.7%, mai multe persoane juridice deţin un portofoliu de 30.4%, BERD are 6.9%, Dedeman are 5.7%, persoanele fizice dețin 4.3% și compania BNY Mellon DRS are 3.6%.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *