Ministerul Energiei are speranțe mari: Negocierile cu investitorii chinezi – finalizate în 2017pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, accelerate pentru  termocentrala de la Rovinari, reluate pentru centrala Tarnița

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Energiei are speranțe mari: Negocierile cu investitorii chinezi – finalizate în 2017pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, accelerate pentru  termocentrala de la Rovinari, reluate pentru centrala Tarnița

Ministerul Energiei anunță că a reluat oficial negocierile compania chineză interesată de proiectul construcției termocentralei de la Rovinari. O întâlnire de lucru a echipelor de negociere din România și China a avut loc astăzi, 9 august, la sediul ministerului. Delegația chineză a fost  condusă de Vicepreședintele China Huadian Engineering, Jiang Fangshuai.

Sursă foto: Ministerul Energiei (facebook)

„Discuțiile cu partenerii chinezi intraseră într-un ritm care părea să nu avanseze în spiritul în care părțile au convenit. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, pentru ca, în tot acest timp, singurele discuții să fie purtate doar prin corespondență. Am cerut atât CEO, cât și Comisiei care funcționează la nivelul ministerului, să analizăm principalele puncte în care părțile nu au cazut încă de acord și să organizăm această întâlnire la București prin care să stabilim un calendar accelerat de negocieri. Îmi doresc ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să ajungă într-un punct comun până la finalul acestui an, pentru ca investițiile Chinei în România să poată începe”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei, citat într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Reprezentanții ministerului precizează că au solicitat companiei chineze o întâlnire încă de la începutul acestui an, dar, din cauza unor schimbări de management la China Huadian Engineering, acest lucru nu a fost posibil mai deveme.

Proiectul vizează construirea unui grup energetic nou de 600 MW la SE Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Compania chineză a fost selectată în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012 să deruleze în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia această investiție.

Ministrul Petcu a avut o întâlnire și cu Excelența Sa Ambasadorul Chinei Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România și China sunt partenere. “Discuția a fost una pragmatică și în detaliu iar concluzia una foarte bună pentru ambele state: atât statul român, cât și statul chinez, își doresc ca negocierile în cazul construcției Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârșitul anului. Din discuție a reieșit inclusiv o abordare comună privind accelerarea negocierilor și în cazul termocentralei de la Rovinari, dar și interesul Chinei pentru reluarea discuțiilor privind centrala Tarnița”, a precizat Toma Petcu.

Executivul a adoptat în data de 13 iulie 2017 un Memorandum privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, ce reprezintă cadrul general cu privire la condițiile continuării negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation privind Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, scrie Agerpres.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *