Ministerul Energiei: Sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziție Energetică nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei: Sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziție Energetică nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici

“Sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziție Energetică nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici”, susține Ministerul Energiei, cu precizarea că suma de 27 de miliarde de lei, vehiculată în anumite articole de presă, reprezentând “suma de restituit” operatorilor economici, este una eronată

Doar operatorii economici care au formulat excepții de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziție Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc și celelalte condiții solicitate de instanța de drept comun, precizează Ministerul Energiei.

Pot beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepție, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepție de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătorești, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă, mai spune ministerul. Dispozițiile declarate neconstituționale nu vor mai fi aplicabile în cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate și nici în cauzele aflate pe rol în fața instanțelor judecătorești, în care aceste dispoziții sunt relevante.

Ministerul Energiei mai face următoarele precizări:

În prezent, întrucât nu se cunoaște numărul subiectelor de drept menționate anterior și nici cuantumul sumelor solicitate de acești operatori economici, nu poate fi estimată valoarea pe care statul ar trebui să o restituie.

Acest demers va putea fi realizat abia după publicarea motivării Curții Constituționale a României în Monitorul Oficial al României, Partea I, și după inventarierea tuturor litigiilor pendinte la instanța de la care provine cauza (instanța a quo), precum și a celor pentru care părțile sunt repuse în termenul de revizuire, cu calcularea tuturor petitelor din cererile de chemare în judecată.

Conform datelor publicate pe site-ul Curții Constituționale, printre companiile care au atacat OUG 27/2022 pe diverse articole se numără PPC Renewables, TMK Hydroenergy, Eolica Dobrogea One, EDPR Renewables, E.ON Energie, Black Sea Oil and Gas, Petro Ventures, Vatech Consultig, Axpo Solutions, Energia Verde Ventuno, QMB Energy, Brăila Wind, MVM Future Energy, Elektra Wind, Alizeu Eolian, Greenlight Solutions, Endless Energy Production, Veroniki Wind, Ground Investment Corp, Gas Plus Dacia, scrie Hotnews..


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *