- Actul normativ reglementează, între altele, declararea proiectelor energetice de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public național
La propunerea Ministerului Energiei și/sau a Secretariatului General al Guvernului, proiecte de producere a energiei electrice vor fi declarate proiecte de importanță națională, prin hotărâre de guvern. Un astfel de proiect este hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, un proiect de suflet al ministrului Burduja, care are toate șansele să fie declarat proiect strategic, de importanță națională și astfel, să fie realizat.
În cazul proiectelor declarate de importanță națională, se facilitează accesul la finanțare, derogări administrative și acces rapid la resurse precum terenurile necesare.
Într-un interviu acordat InvesTenergy, la întrebarea – Totuși, de ce nu s-a făcut până acum hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești?, președintele Directoratului SAPE, Bogdan Nicolae Stănescu, a răspuns: “Nu ne-a ajutat cadrul legislativ și nu a fost o voință clară, fermă și asumată într-un act normativ, respectiv să fie declarat un proiect strategic, de importanță națională”.
“Deschidem larg porțile pentru investițiile în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, precum și pentru orice proiect de stocare a energiei electrice. Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic național,” afirmă Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Ministerul Energiei anunță lansarea în consultare publică a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea cadrului legislativ existent, vizând atât Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cât și Legea nr. 220/2008 privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile. Proiectul de OUG stabilește, între altele, regimul de interes public național pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice. De asemenea, reglementează declararea proiectelor energetice de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public național. Această calitate permite clasificarea unor lucrări de infrastructură energetică ca având importanță națională, acordându-se anumite facilități fiscale, inclusiv scoaterea acestora din circuitul agricol, în condițiile legii. Obiectivul este accelerarea implementării proiectelor critice pentru securitatea energetică a României, cu un impact pozitiv asupra stabilității pieței energetice și asigurării resurselor necesare tranziției energetice, precizează ministerul.
Ministerrul Energiei susține asigurarea capacității de stocare de energiei și a sistemelor de rezervă prin realizarea proiectului centralei hidroelectrice prin pompare Tarnița Lăpuștești și a altor centrale hidroelectrice în pompaj care pot să contribuie la asigurarea rezervei de putere. Implementarea unei astfel de cerințe se va realiza în funcție de forma finală a Strategiei 2020-2030, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Pledoarie pentru proiectul Tarnița – Lăpuștești: Tipul, volumul și calitatea serviciilor de sistem asigurate de CHEAP Tarnița-Lăpuștești reprezintă un avantaj major în operarea unei astfel de centrale, în condițiile unui cadru de reglementare privind serviciile tehnologice de sistem corespunzător și ale dezvoltării piețelor regionale de energie, în special a celor dedicate acestor servicii.
Contextul energetic național și internațional subliniază, de asemenea, importanța urgentă a dezvoltării capacităților de stocare a energiei și pentru asigurarea stabilității rețelei în contextul integrării surselor regenerabile. Proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești răspunde acestor nevoi strategice ale României, fiind o investiție esențială pentru stabilitatea energetică pe termen lung, cu potențialul de a reduce dependența de combustibilii fosili și de a facilita tranziția către surse de energie curată.
Proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Energiei, introduce două amendamente esențiale la Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu scopul de a crea cadrul legal necesar pentru declararea unor proiecte de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public național și de a stabili criterii clare pentru definirea proiectelor de importanță națională în domeniul energiei electrice.
Amendamentul propus la articolul 3, care introduce un nou punct, prevede că lucrările aferente producerii de energie electrică, fie că este vorba de construire, modernizare, reabilitare sau întreținere, pot fi declarate ca lucrări de interes public național. Aceste lucrări includ:
● Proiectele de construire a unor noi capacități de producere a energiei electrice;
● Lucrările de dezvoltare, modernizare sau retehnologizare a infrastructurii energetice existente;
● Intervențiile necesare în caz de avarie, revizie sau reparație, toate acestea având un rol crucial în menținerea stabilității și securității Sistemului Electroenergetic Național (SEN).
Acest amendament creează un cadru legal clar care permite Guvernului să intervină rapid în implementarea acestor lucrări critice pentru securitatea energetică a statului, facilitând astfel accesul la finanțare, derogări administrative și acces rapid la resurse precum terenurile necesare. De asemenea, prin declararea acestor proiecte ca lucrări de interes public național, ele sunt plasate în centrul priorităților statului, în contextul geopolitic actual și al obiectivelor de decarbonizare asumate de România.
Proiectele de producere a energiei electrice ca proiecte de importanță națională vor fi declarate astfel prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Energiei și/sau a Secretariatului General al Guvernului, și includ atât proiecte de infrastructură nouă, cât și modernizarea infrastructurii existente.