Ministerul Energiei vrea să finalizeze strategia națională a hidrogenului în primul trimestru din 2023. Consultanța, finanțată din PNNR

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Energiei vrea să finalizeze strategia națională a hidrogenului în primul trimestru din 2023. Consultanța, finanțată din PNNR

„Obiectivul Ministerului Energiei este să finalizăm strategia națională a hidrogenului cam într-un an, respectiv primul trimestru 2023”,  a afirmat Tudor Toncea, Director Ministerul Energiei la Romanian International Gas Conference 2021 – RIGC, organizat de FPPG și Energy Policy Group – EPG, în cadrul dezbaterilor din prima zi pe tema hidrogenului, respectiv rolul hidrogenului albastru.

Ca și consultanță, strategia va finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, a spus Toncea, adăugând: „Vom începe să dezvoltăm acest proces la începutul anului viitor când vom colecta datele necesare. Va fi un proces deschis implicării tuturor părților interesante”.

Ministerul Energiei are în plan realizarea unei strategii naţionale pentru utilizarea hidrogenului în energie, industrie şi transporturi, pe măsura importanţei din ce în ce mai mare acordate de Comisia Europeană acestei surse de energie, în efortul de reducere a emisiilor de carbon. „Ne uităm atent la strategiile de hidrogen elaborate de alte ţări şi dorim ca la nivelul României să avem o strategie naţională, pentru a oferi pârghiile necesare actorilor din piaţă pentru a se dezvolta în acest sector”, a declarat, recent, Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Pentru că hidrogenul va fi folosit ca resursă energetică şi în alte domenii, strategia pentru hidrogen va fi elaborată separat faţă de strategia energetică.

Hidrogenul este foarte important pentru viitorul economiilor noastre. Decarbonizarea sectorul energetic, eliminarea utilizării cărbunelui și trecerea la gaze naturale și energie regenerabilă sunt măsuri necesare și urgente, care ne vor permite să ne atingem obiectivele de mediu și obiectivele energetice, a precizat directorul din Ministerul Energiei. În opinia sa, viitorul îl reprezintă hidrogenul produs din surse cu conținut redus de carbon, cum ar fi energiile regenerabile sau gazele naturale, cu stocare de CO2.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *