Ministerul Finanțelor estimează că va încasa minim 3,9 miliarde de lei, la finele anului, din suprataxarea companiilor de petrol și gaze. 70% din sumă se va distribui pentru finanțarea investițiilor strategice, în eficiență energetică și energie din surse regenerabile

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Finanțelor estimează că va încasa minim 3,9 miliarde de lei, la finele anului, din suprataxarea companiilor de petrol și gaze. 70% din sumă se va distribui pentru finanțarea investițiilor strategice, în eficiență energetică și energie din surse regenerabile
  • Secretarul de stat Mihai Diaconu, mesaj pentru petroliști: “Cred că este o exagerare din partea companiilor. Dacă ne uităm numai la profituri, nu cred că se pot plânge, cel puțin cele din acest sector, în ultima perioadă, de o suprataxare”

Companiile din domeniul petrolului “exagerează și nu ar trebui să se plângă de o suprataxare în ultima vreme”, transmit reprezentanții Ministerului Finanțelor, ca răspuns la criticile aduse ordonanței aprobate de Guvern și faptului că în România taxarea este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene și că firmele sunt taxate și în acea ordonanță care plafonează și compensează prețul la energie.

“Cred că este o exagerare din partea companiilor. Dacă ne uităm numai la profituri, nu cred că se pot plânge, cel puțin cele din acest sector, în ultima perioadă, de o suprataxare. Inclusiv regulamentul spune că trebuie să impunem această taxă de solidaritate, complementar cu măsurile naționale”, a declarat Mihai Diaconu, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului de Finanțe, ordonanța de urgență privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului nr. 1854/2022 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru aprobarea problemei prețurilor ridicate la energie.

“Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populație împotriva efectelor creșterii prețurilor la energie și, pe de altă parte, obiectivul principal al Guvernului României, și inclusiv cel stipulat în regulamentul european, este de a asigura finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere cele din surse regenerabile. Așadar, avem de-a face cu o transpunere a unui regulament european care vizează toate statele membre. Olanda, Franța, Germania, spre exemplu, au impus o cotă de 33% a acestor extra-profituri sau, să le zicem, super-profituri ale companiilor care activează în domeniu. Irlanda, și ea, a transpus regulamentul și merge pe o cotă de impozitare de 75%, Italia a ales 50% din profiturile pe anul 2023, Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60%, Grecia 90%. Așadar, toată Europa cere această contribuție de solidaritate și România trebuie să se alinieze, ca membru al Uniunii Europene, la acest regulament. Vorbim de super-profituri în domeniu în vremuri în care prețurile la produse energetice sunt volatile. Pentru unele state, din fericire nu e cazul României, resursele sunt dificil de identificat și populația are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate”, a precizat secretarul de stat Mihai Diaconu, după ședința de guvern.

Companiile vizate sunt companiile solide, cu profituri considerabile, cele care în anii trecuți au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, așa cum a stipulat Regulamentul European, să contribuie la trecerea cât mai ușoară peste această perioadă grea. Cine sunt subiecții contribuabili? Diaconu a prezentat: Sunt societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depășește cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 și 2021. Cota de impozitare, exact cum am spus și mai devreme, este de 60% din extra-profitul care depășește cu 20% media.

Întrebat cât estimează că se va  strânge din această măsură, la sfârșitul anului, Diaconu a răspuns:  “Estimarea, la acest moment, în baza cifrelor pe care le avem, pentru că anul fiscal nu este încheiat, nu avem date despre toate companiile, avem anumite date despre companiile listate, este minim 3,9 miliarde de lei”.

Iar ce este foarte important, așa cum am menționat și mai devreme,  din această sumă colectată în acest fond special, minim 70% se vor distribui pentru finanțarea investițiilor strategice, precum și a investițiilor în eficiența energetică și investiții din energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022, și 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023, a spus secretarul de stat.

Prin hotărâre de guvern, la propunerile, în special, ale Ministerului Energiei, pentru că acesta este autoritatea centrală care face politica investițională în domeniul energiei, se vor defini criteriile și mecanismul concret de alocare a banilor, care vor sta într-un cont de disponibil la Trezorerie și vor fi accesați pe măsură ce se vor realiza investițiile.

Banii vor fi accesați inclusiv de către companiile care sunt contribuabili. În funcție de criteriile stabilite acolo, companiile din sectorul energetic care fac investiții, desigur că vor putea să acceseze. Banii se pot întoarce la ei, a explicat Diaconu.

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a venit – la rândul său – cu explicații privind destinația banilor colectați de la companii:  “Aceste investiții în energie sunt alocate către creșterea eficienței energetice și către realizarea unor noi capacități de producție. Toate aceste sume vor fi alocate prin programe competitive, respectiv prin apeluri de proiecte prin care beneficiarii vor trebui să aplice pentru finanțare, indiferent că sunt întreprinderi industriale, pentru creșterea eficienței energetice, respectiv reducerea consumului specific pe unitatea de produs finit sau pentru realizarea unor capacități de producție care să genereze un volum suplimentar de energie în sistem și care să ne conducă, așa cum a fost precizat mai devreme, către asigurarea independenței energetice și asigurarea necesarului de consum al tuturor consumatorilor din România”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *