Ministerului Energiei, spre stiinţă: SNN are contractate investiţii de 130 milioane lei pentru 2019. De peste 4 ori valoarea din contul “Alte rezerve – surse proprii de finanţare”. Nu sunt mai mulţi bani pentru dividende

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerului Energiei, spre stiinţă: SNN are contractate investiţii de 130 milioane lei pentru 2019. De peste 4 ori valoarea din contul “Alte rezerve – surse proprii de finanţare”. Nu sunt mai mulţi bani pentru dividende
  • OUG 114/2018 permite SNN să ia o astfel de decizie de distribuire a 35% din sumele repartizate la alte rezerve

La cererea expresa a Ministerului Energiei, conducerea Nuclearelectrica va informa actionarii, in sedinta AGA din 20 mai, in privinta distribuirii dividendelor. Actionarul majoritar vrea explicatii de la sefii SNN referitor la decizia distribuirii si virarii, sub forma de dividend sau vărsăminte la bugetul de stat, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la  bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare.

In raspunsul pregatit de companie, ce se regaseste intr-o Nota de informare, semnata de secretarul de stat Robert Tudorache, in calitatea sa de presedinte CA Nuclearelectrica, se precizeaza ca “la data de 31.12.2018 societatea are incheiate contracte aferente investitiilor ce urmeaza a fi executate in anul 2019 in valoare totala de peste 130 milioane lei”. Aceasta suma depaseste de peste 4 ori valoarea din contul “Alte rezerve – surse proprii de finantare”, subliniaza reprezentantii SNN.  

La finele anului trecut, SNN avea in contul “Alte rezerve – surse proprii de finantare” suma de 29.839.515 lei, reprezentand partea din profit repartizata in anii anteriori la “alte rezerve – surse proprii de finantare”.

Cadrul legal permite companiilor sa ia astfel de decizii in privinta distribuirii dividendelor. Potrivit  Ordonantei de urgenta nr.114/2018, art.43, “Operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare, distribuie şi virează în condiţiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare”.

Reamintim ca acționarii Nuclearelectrica au decis aprobarea unor dividende brute de 378.914.310 lei, respectiv 90% din profitul pe 2018. Totodata, actionarii au respins distribuirea sumei de 438.625.752 lei sub formă de dividende suplimentare, la solicitarea Fondului Proprietatea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.