Ministrul Anton Anton, mesaj pentru regenerabili: “Nimeni nu descurajează niciun investitor… Schema cu certificatele verzi este în discuţie şi va suferi modificări”

Publicat pe Categorii Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Anton Anton, mesaj pentru regenerabili: “Nimeni nu descurajează niciun investitor… Schema cu certificatele verzi este în discuţie şi va suferi modificări”
  • Noua lege pentru regenerabili prevede că Ministerul Energiei și ANRE vor elabora o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la prețul mediu al energiei electrice rezultat din tranzacțiile pe piața centralizată de energie electrică, ca și alternativă la sistemul de promovare prin certificate verzi
  • PATRES propune urgentarea formării unui grup de lucru care va avea ca scop elaborarea metodologiei de aplicare a sistemului alternativ de tipul Feed in Premium

Ministrul Energiei, Anton Anton, susține că investitorii în energie din surse regenerabile nu sunt descurajaţi.  “Nimeni nu descurajează niciun investitor, ci se schimbă schema de sprijin”, a declarat ministrul Anton, la finele săptămânii trecute, la Murighiol, în cadrul unei conferințe cu ocazia primei Tabere politice de vară organizată de Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România în parteneriat cu Institutul de Studii Liberale.

“Prin schema actuală au fost atraşi investitori în energie verde, în special în energie eoliană, iar comunităţile au avantaje din parcurile eoliene. În al doilea rând, tehnologiile au devenit mult mai eficiente, numărul turbinelor crescând pretutindeni. Schema cu certificatele verzi este în discuţie şi va suferi modificări, adaptându-se la noile costuri unitare ale sistemelor eoliene. Nu putem rămâne cu o schemă pe care am dezvoltat-o în copilăria unei tehnologii până când tehnologia trece de maturitate; or, noi, acum, suntem aproape de maturitate”, a explicat Anton Anton, citat de publicația Obiectiv din Tulcea.

Noua lege dedicată sectorului regenerabilelor, respectiv  proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a fost aprobată în Plenul Camerei Deputaților și este la promulgare la Președintele României. Reprezentanții Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES apreciază modificările aduse OUG 24 și susțin că producătorii de energie din surse regenerabile au șanse reale de redresare și de dezvoltare a afacerilor.

Un articol din noua lege prevede că Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, poate elabora schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la prețul mediu al energiei electrice rezultat din tranzacțiile pe piața centralizată de energie electrică, ca și alternativă la sistemul de promovare prin certificate verzi.

Într-un comunicat de presă, PATRES precizează că va propune urgentarea formării unui grup de lucru care va avea ca scop elaborarea metodologiei de aplicare a sistemului alternativ de tipul Feed in Premium.

Citește și:

PATRES: Noua lege, aprobată în Parlament, un sprijin real pentru regenerabili. Îndemn pentru români să devină prosumatori

Ministrul Energiei a atras, din nou, atenția asupra  importanței energiei din surse regenerabile în domeniul transporturilor. „Dacă ne uităm la cifre şi constatăm, într-adevăr, că procentul de energie regenerabilă este de 1%, dar fără să ne uităm de unde vine această informaţie, ne luăm cu mâinile de cap! Tramvaie, troleibuze, trenuri electrice sunt în România? Dacă eu am 40% energie regenerabilă în energia electrică, cum pot avea doar un procent în transporturi? Sunt cifre pe care le-am preluat şi pe care trebuie să le reanalizăm. Am început deja această analiză bazată pe date statistice preluate de la Eurostat. Dar sursa acestor informaţii este în România. Problema e undeva, la Institutul Naţional de Statistică, şi la modalitatea de colectare şi interpretare a datelor. Bine, în transporturi e vorba şi de componenta de bio a combustibililor, şi de altele”, a declarat ministrul Anton Anton, citat de publicația Obiectiv,  www. obiectivtulcea.ro.

România are un target de energie regenerabilă de 24% pentru anul 2020, pe care l-a atins deja încă din anul 2016. Potrivit unei declarații recente a vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, România ar putea avea o ţintă de 31-32% pentru energia regenerabilă în anul 2030, ceea ce reprezintă un salt semnificativ faţă de obiectivul de 24% pe care îl are ţara noastră pentru 2020.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *