Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat lansarea, până la finalul acestui an, a unei noi scheme de sprijin pentru stocare, cu un buget de 150 milioane euro. El a subliniat că stocarea reprezintă „prioritatea zero a sistemului energetic naţional”.
„La comitetul de investiţii am prioritizat stocarea. Am cerut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm ca acest lucru să fie aprobat. Deci, până la finalul acestui an, noi sperăm chiar mai curând, să lansăm o nouă schemă de 150 de milioane de euro. Deci, cine n-a prins pe PNRR are şansa să aplice pe Fondul pentru Modernizare cu un buget şi mai generos – şi poate cu un interval de timp în care să livreze proiectul ceva mai flexibil. Stocarea înseamnă şi hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Lucrăm la un proiect de act normativ care să regleze nedreptăţile, dubla taxare, iar schema să se aplice şi la stocarea în baterii, dar şi la hidrocentralele cu acumulare prin pompaj”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC.
„Am reuşit să salvăm un apel de investiţii care era propus să fie eliminat din PNRR. Am negociat cu Comisia, l-am păstrat, l-am lansat, au fost depuse foarte multe proiecte, avem un buget total de 80 de milioane de euro. Sigur, nu e suficient, dar e un început – şi anticipăm în perioada imediat următoare, în două săptămâni ar fi un termen realist, să semnăm contractele. Ele sunt în fază de analiză a contestaţiilor, am terminat evaluarea, urmează contractarea şi, în măsura în care beneficiarii vor transmite documentele rapid, în două săptămâni să semnăm contractele. Anticipăm undeva la 1.500 de MWh până la finalul acestui an, anticipăm că vor fi puşi în sistem undeva la 100 de MW”, a prezentat ministrul Energiei.
De cealaltă parte, Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, prezent la același eveniment, a semnalat: „Al doilea call pentru proiecte de stocare pe PNRR este în etapa finală de analiză. Am aflat de la consultanți că marea majoritate a proiectelor au fost respinse, din motive tehnice, mecanismul fiind greu de înțeles. Fără stocare devine din ce în ce mai complicat și împiedicăm tocmai aceste proiecte, deși interesul investitorilor este foarte mare!”.
Referitor la stocare, Martin Moise a mai afirmat: „Un proiect de lege, solicitat de industrie, ce prevede exceptarea de la plata tarifelor asociate energiei (transport, distribuție, bonus de cogenerare, certificate verzi) pentru energia pe care o stochezi în baterii, a fost programat de 22 de ori la votul final în Parlament, fără succes. Se știe și se admite cât de importantă este stocarea și nu înțelegem ce se întâmplă, de ce această lege nu este votată, fapt ce ridică semne de întrebare legitime din partea noastră”.