Ministrul Burduja: Avem puse în funcțiune sau în teste parcuri solare și eoliene de peste 500 MW din fonduri PNRR

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Eolian, Esential, Flux energetic, Regenerabile, Solar
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Burduja: Avem puse în funcțiune sau în teste parcuri solare și eoliene de peste 500 MW din fonduri PNRR

Din fondurile PNRR, avem puse în funcțiune sau în teste parcuri solare și eoliene de peste 500 MW. Iar până la jumătatea anului viitor ne propunem să ajungem, doar din acel apel, la proiecte finalizate de peste 1300 MW, este vestea în premieră, anunțată de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Într-o postare pe facebook, ministrul a prezentat tabloul de astăzi din care reiese echilibrul, faptul că România are un mix energetic echilibrat și divers, iar asta înseamnă securitate energetică.

“Azi dimineață, la un consum mare, România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie. Ba chiar exportam câteva sute de MW. La aceasta oră, exportăm peste 1400 MW, iar centralele eoliene produc din nou o treime din toata energia țării noastre. Ce contează in acest tablou? Echilibrul. Avem un mix energetic echilibrat și divers, iar asta înseamnă securitate energetică. Vedem aportul bateriilor, deja tot mai consistent. Pe hidro, producția este ceva mai bună decât în perioada recentă, chiar dacă avem în continuare secetă. Nuclearul își face treaba, ca de obicei, iar din 2027 unitatea 1 intră în retehnologizare pentru până la doi ani, conform calendarului. Combustibilii fosili contează în continuare, atât gazul, cât și cărbunele, și asigură energie în bandă, în total aproape 30% din mixul de producție.

Este important să vă spun că și proiectele de dezvoltare de noi capacități de producție urmează același principiu: echilibrul. Avem în lucru:

– 10.000MW solar și eolian

– 3500MW gaz

– 2200MW nuclear

– 500MW hidro (centralele începute)

– 1000MW stocare în baterii

În plus, în fiecare zi avansăm cu demersul de a păstra capacitățile de producție pe bază de cărbune, până vom avea grupuri pe gaz, care le vor putea înlocui”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *