“Cred că România, Bulgaria şi Grecia vor avea o flexibilitate la revenirea la piața liberă, să avem o revenire mai lină. Bruxelles ne împinge puțin de la spate să liberalizăm piata energiei, dar trebuie să tinem cont şi de contextul regional şi de prețuri”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, la ZF Energie 2024, completând că o propunere a grupului de lucru interministerial va fi finalizată în ianuarie 2025.

“Avem un grup de lucru interministerial care are sarcina de a vedea ce facem. Trebuie să avem o definiție mai bună a consumatorului vulnerabil și, totodată, trebuie să avem grijă și de competitivitatea industriei. Nu te poți bate cu China când ai prețuri de trei ori mai mari la energie. Experți ai Comisiei Europene au fost săptămâna trecută la București şi am purtat discuții pe datele pe care le avem. Cred că România, Bulgaria şi Grecia vor avea o flexibilitate la revenirea la piața liberă, să avem o revenire mai lină. La final de ianuarie vom avea o propunere”, a precizat ministrul Burduja.
El a asigurat că nu va fi un dezastru prin explozia prețurilor. Pe ANRE există şi acum oferte de pret sub plafonul maxim plătit acum de o gospodărie. Dacă unii consumatori au probleme la plata facturilor vom găsi solutii. O creştere de 14-15 lei la factură la o casă de vacanță de exemplu, nu cred că va fi o problemă, a spus Burduja.
Potrivit lui Radu Constantin, membru Directorat Hidroelectrica, prezent la conferința ZF Energie 2024, procesul de re-liberalizare trebuie să se facă inteligent, cu protejarea consumatorului vulnerabil. “Aşteptăm 1 aprilie 2025, şi pe partea de productie şi de furnizare. Sigur vom avea oferte bune atât pentru clientii casnici, cât şi cei de business. Nu va fi o explozie a prețurilor în contracte. Noi avem o ofertă constantă din 2021. Clienții nu au fost impactați de evoluțiile din PZU şi aşa va fi în continuare”, a precizat Radu Constantin.
Nu cred că vor exploda preţurile, adică nu cred că avem motive să ne temem de o situaţie similară cu cea din momentul în care a fost introdusă schema de plafonare, spune și Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
„Trebuia să facem treptat această ieşire din plafonare, dar acum nu mai avem timp. Există această problemă, va exploda PZU, vom avea o perioadă agitată. Toţi trebuie să plătim energie aşa cum plătim telefon, internet, Netflix. Sunt absolut sigur că o familie medie din România are cel puţin 3-4 abonamente la reţelele de streaming. Avem telefoane, facem tot felul de lucruri, dar preţul energiei nu vrem să îl simţim. Nu se poate lucrul acesta”, a spus Corneliu Bodea.