“Revin în fața partenerilor noștri cu argumente clare pentru a obține o prelungire a perioadei de tranziție pentru termocentralele pe cărbune” – Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este la Bruxelles, pentru o nouă întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene. Misiunea pe care o avem rămâne deosebit de dificilă și este înțelept să avem așteptări realiste. Trebuie să obținem acordul Comisiei Europene pentru ajustarea PNRR, renegocierea planului de restructurare al CE Oltenia, amendarea legii decarbonizării, precizează ministrul Sebastian Burduja.

“Abordez frontal situația din sectorul energetic. Așa cum am promis, revin în fața partenerilor noștri cu argumente clare pentru a obține o prelungire a perioadei de tranziție pentru termocentralele pe cărbune. Nu am acceptat și nu voi accepta să închidem niciun MW fără să punem în loc o resursă echivalentă de producție de energie în bandă.
Cărbunele a fost resursa care ne-a salvat în momentele grele din ultimii ani și rămâne de bază. Trebuie să avem timpul necesar pentru a asigura o tranziție echilibrată, fără șocuri economice și sociale. În joc sunt siguranța energetică a țării și locurile de muncă”, transmite ministrul Energiei.
Efortul de a prelungi exploatarea carierelor de cărbune şi a termocentralelor de la Complexul Energetic Oltenia l-am început la nivelul Guvernului României de peste un an și jumătate și am desfășurat în acest scop peste zece misiuni de lucru la Bruxelles. M-am bazat pe un principiu clar, pe care l-am susținut din debutul mandatului meu și de la care nu mă abat: energia României trebuie să fie sigură, accesibilă și curată — în această ordine de priorități, mai spune el.
La întâlnirea cu reprezentanții CE se va discuta și despre PNRR. Depunem toate eforturile pentru ca România să nu piardă niciun euro.În discuțiile complicate din aceste zile, nu voi evita tema competitivității Europei, mai ales în actualul context regional și global. Avem nevoie de o nouă abordare, de soluții care să asigure un echilibru între obiectivele climatice și nevoia de a rămâne competitivi pe piața globală. Avem nevoie și de interconexiuni care să permită funcționarea integrată a pieței europene de energie, precizează Burduja.