Ministrul Burduja: Militez pentru păstrarea schemei de plafonare a prețurilor și a MACEE

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Flux energetic, Info, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Burduja: Militez pentru păstrarea schemei de plafonare a prețurilor și a MACEE

Actuala schemă de plafonare a prețurilor va fi păstrată, militez pentru asta.  Mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE) nu va fi modificat. Statul va efectua plățile la timp sau cât mai din scurt către furnizorii de energie electrică și de gaze naturale, care prefinanțează schema de plafonare. Voi milita pentru toate acestea! Afirmațiile aparțin  ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Văzând  ce se întâmplă pe piețele internaționale, inclusiv după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, cred că este o decizie înțeleaptă să păstrăm schema de plafonare-compensare și să nu îi expunem pe consumatori, nici pe cei casnici, nici pe agenții economici, unor fluctuații de preț care generează lipsă de competitivitate sau nesiguranță cu privire la posibilitatea achitării facturilor, a afirmat ministrul Burduja, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Ministerul Energiei.

„Tot românul trebuie să știe că diferența dintre prețul la factură, factura aceea care ne vine la finalul lunii, și prețul din piață este suportată de companiile din furnizare. Aceste sume s-au acumulat. Furnizorii nu cumpără toată cantitatea de energie electrică sau de gaze pe piața SPOT, ei au contracte dinainte. Chiar dacă pe piață SPOT vedem scăderea prețurilor, aceste sume, compensările, vor veni în continuare la valori semnificative, pentru că sunt parte dintr-un coș pe care fiecare furnizor îl are pe baza contractelor pe care le are. E adevărat, din datele pe care le-am văzut de la ANRE, nivelul compensărilor solicitate în aceeași perioadă anul trecut față de astăzi este mult, mult mai mic astăzi”, a explicat Burduja. În prezent restanțele către furnizori sunt de 1,251 miliarde lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *