Ministrul Burduja vrea să transforme centrala de la Paroșeni într-o unitate 100% regenerabilă. Se va utiliza biocarburant produs de American Bio-Carbon din biomasă

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Burduja vrea să transforme centrala de la Paroșeni într-o unitate 100% regenerabilă. Se va utiliza biocarburant produs de American Bio-Carbon din biomasă

Ministerul Energiei anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (Memorandum) ce consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului și energiei regenerabile în regiunea Valea Jiului.

Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” SA și American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroșeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele traditional, potrivit unui comunicat al ministerului.

Această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022.

”Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare și sustenabilitate, dar reușim să oferim noi perspective economice și sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noștri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator și ecologic”, a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

Obiectul acestui Memorandum este de a stabili un cadru pentru colaborare în vederea transformării Centralei termoelectrice Paroșeni într-o instalație modernă, care să utilizeze biocarburant în loc de cărbune. Această inițiativă va contribui substanțial la reducerea emisiilor de CO2, aliniind România la obiectivele de sustenabilitate și decarbonizare la nivel european.

Ministrul Burduja a scris pe pagina lui de facebook: “Astăzi, scriem un nou capitol în această poveste. Am semnat un Memorandum de Înțelegere cu American Biocarbon Delaware LLC, marcând astfel începutul unei ere noi pentru Valea Jiului – una a energiei verzi și a sustenabilității. Prin acest memorandum strategic româno-american, la care a participat și Adjunctul Ambasadei SUA în București, Michael L. Dickerson, ne angajăm să revitalizăm Valea Jiului în procesul de tranziție justă, onorând tradiția și istoria acestei regiuni, în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai curat și mai sigur.

Schimbarea începe acum! Înlocuirea treptată și sigură a cărbunelui cu combustibil biocarbon este un pas major în transformarea energetică a României. O investiție de aproximativ 400 de milioane de euro și utilizarea reziduurilor agricole românești pentru producția de biocarbon reflectă viziunea noastră pentru o tranziție energetică echitabilă și sustenabilă.

Acesta este angajamentul nostru pentru Valea Jiului și pentru viitorul României: să reducem emisiile de carbon, să transformăm centrala de la Paroșeni într-o unitate 100% regenerabilă și să protejăm mediul, fără a compromite sectorul forestier.

Alăturați-vă Ministerului Energiei în această călătorie către un viitor mai curat și mai sustenabil. Împreună vom  transforma Valea Jiului și vom scrie o nouă pagină pentru România Viitorului!”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *