La loc comanda! Reușita membrilor Consiliului de Administrație a Romgaz este una de scurtă durată. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, intervine în decizia acționarilor și cere performanță în orice condiții de la administratorii companiei. După ce acționarii au aprobat, în urmă cu mai bine de o lună, ca la calculul indicatorilor de performanță, factorii externi să fie eliminați, ministrul cere – printr-o adresă transmisă Președintelui Consiliului de Administrație Romgaz – revocarea punctului 1 din Hotârârea nr.5 din data de 16 iunie a AGEOA. Potrivit acestuia, se aprobă modificarea modului de calcul al indicatorilor de performanță în sensul eliminării efectelor factorilor externi care nu sunt sub controlul managementului societății.
Cererea expresă a ministrului Energiei se va supune aprobării acționarilor în ședința AGEOA din 11 august.
Dacă nu ar fi intervenit ministrul, în calculele indicatorilor de performanță a șefilor de la Romgaz nu s-ar mai fi regăsit efectele următorilor factori: nerespectarea calendarului de creştere graduală a preţului de comercializare a gazelor din producţia internă; reglementări de natură fiscală, cu impact semnificativ asupra performanţelor societăţii, cum ar fi: prelungirea aplicării şi după data de 31 decembrie 2014 a perioadei de aplicare a impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze naturale ca urmare a dereglementării preţurilor; respectiv introducerea începând cu data de 1 ianuarie 2014 a taxei pe construcţiile speciale, aşa numita “taxă pe stâlp”; diminuarea consumului de gaze naturale la nivel național. Astfel, admnistratorii s-ar fi pus la adăpost de factorii externi și performanțele nu le-ar fi fost afectate, în consecință nici indemnizațiile.
Care au fost argumentele șefilor Romgaz care au convins pe acționari, nu și pe reprezentanții Ministerului Energiei
Diminuarea consumului de gaze naturale la nivel national este unul dintre factorii externi luați în considerare de reprezentanții Romgaz. Deşi deţine o poziţie de oligopol sau chiar duopol şi întrucât încă nu există condiţii tehnice pentru ca România să exporte gaze, vânzările companiei şi implicit ceilalţi indicatori economico-financiari ai societăţii sunt puternic dependenţi de consumul de gaze de pe piaţa internă, se subliniază într-un referat al Romgaz. Consumul de gaze cu mult mai mic decât cel prognozat are un impact negativ semnificativ asupra cifrei de afaceri, aceasta cu atât mai mult cu cât Romgaz a fost unul dintre principalii furnizori de gaze naturale din import, susțin reprezentanții companiei. Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze al României a scăzut cu 4,5% anul trecut, până la 121,1 milioane de MWh. Existenţa acestui risc a fost adusă la cunoştinţa acţionarilor de către administratorii societăţii, în Planul de administrare fiind menționat ca unul dintre factorii externi ce pot influenţa semnificativ indicatorii de performanţă ai societăţii, prin “diminuarea cererii de gaze naturale şi energie electrică ca efect direct al creşterii preţurilor de valorificare a producţiei interne de gaze naturale şi energie electrică, conform calendarului de aliniere asumat de România”.
Pe de altă parte, se evidențiază că impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze naturale ca urmare a dereglementării preţurilor și impozitul pe construcţii, așa numita taxă pe stâlp, au influențat rezultatele financiare ale companiei. Potrivit datelor Romgaz, valoarea impozitului suplimentar aferentă anului 2014 a fost de 376,7 milioane lei, iar cea aferentă perioadei ianuarie-octombrie 2015 de 294,8 milioane lei. Iar valoarea impozitului pe construcţii aferentă anului 2014 a fost de 91,6 milioane lei, iar cea aferentă anului 2015 de 65,3 milioane lei.
Romgaz a încheiat primul trimestru cu un profit net de 490 milioane de lei (109 milioane euro), în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut urmare a diminuării cererii de gaze. Producția de gaze înregistrată în primele 3 luni a fost cu 4,3% mai mică decât cea din primul trimestru a anului trecut și din cauza temperaturilor ridicate din lunile ianuarie și februarie.