Ministrul Energiei: Ne uităm la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze ale României

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: Ne uităm la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze ale României

Ne uităm la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze ale României, fie că e vorba de gaz natural lichefiat, gaz azer sau gaz din alte surse, american, qatarez, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”Așa cum am spus și când am fost la Coridorul Sudic, așa cum am spus și la Consiliul Extraordinar pe Energie, Europa și România se uită pentru diversificarea atât a resurselor, cât și a rutelor de aprovizionare. Azerbaijan este, desigur, o sursă și o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm și la gazul natural lichefiat.  La vizita şi la şedinţa comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit şi am pus în discuţie interconectorul între Grecia şi Bulgaria pentru a operaţionaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces şi la gazul azer pe Coridorul Vertical şi la terminalele de LNG din Grecia şi la terminalele de LNG din Turcia, pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România şi pentru Europa. Deci da, ne uităm absolut la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze ale României”, a afirmat Popescu.

Întrebat de când ar fi posibilă aprovizionarea cu gaz azer, oficialul a spus că trebuie încheiate absolut toate discuțiile, dar că este prioritatea sa ca ministru al Energiei. ”Unul din punctele pentru care până acum nu a putut fi adus gaz natural din alte surse a fost imposibilitatea găsirii unui culoar de transport. Acum, cu finalizarea interconectorului între Grecia și Bulgaria, există această posibilitate. Ne uităm, evident, pentru aprovizionarea pentru viitoarea iarnă. România este al doilea mare producător de gaze naturale din Europa şi nu cred că este cazul să discutăm de scenarii apocaliptice, nu se poate pune problema să nu avem resurse de gaze naturale. Avem gaz în depozite. Evident, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor şi vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate cu gaze naturale. Avem producţie de gaze. După cum am mai spus, căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare şi a producătorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, qatarez, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Deci suntem în contact şi credeţi-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”, a declarat Virgil Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.