Ministrul Energiei: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”

„Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Virgil Popescu au transmis că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului la iarnă și că măsura avută în vedere de Comisia Europeană de reducere  cu 15% a consumului de gaze trebuie privită ca o decizie voluntară.

„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a spus Popescu, la Digi24, explicând că este vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, și că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

“Vă rog să privim această decizie voluntară, de altfel, cum bine aţi spus. În ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie – 57%. Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. Şi, pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”, a declarat premierul Ciucă, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei a venit astăzi, după ședința de guvern, cu precizări suplimentare privitor la decizia Consiliului pe Energie al UE în legătură cu reducerea voluntară cu 15 % a consumului de gaze:

  • aceasta presupune o serie de grade de flexibilitate care diminuează acest procent. De exemplu, dacă este depășită ținta asumată în fața Comisiei Europene de umplere a depozitelor (ceea ce România a făcut până acum), atunci diferența cu care este depășită ținta se scade din cantitatea de gaze care trebuie redusă.
  • Mai mult, din procentul de 15% se scade consumul aferent industriei neenergetice. Acum, România nu este nevoită să ia vreo măsură de reducere a consumului, deoarece gradul de umplere este mult peste cel asumat, iar nivelul producției interne asigură aprovizionarea clienților protejați (cei casnici, cei care produc energie electrică și termică, spitale, școli, etc).
  • Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene să se declare stare de alertă, atunci se va pune problema unei eventuale reduceri de consum de gaze naturale, dar, repet, nu pentru clienții protejați!

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *