Ministrul Energiei: Proiectul Centralei de la Iernut este un eșec total al fostei conduceri a Romgaz. Trebuie să finalizăm centrala până la sfârșitul anului

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: Proiectul Centralei de la Iernut este un eșec total al fostei conduceri a Romgaz. Trebuie să finalizăm centrala până la sfârșitul anului

„Proiectul Centralei termice de la Iernut este un eșec total a fostei conduceri a Romgaz. Firmele constructoare au dat greș. Trebuie să reluăm lucrările să finalizăm centrala până la sfârșitul acestui an”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la ZF Power Summit 2021.

În opinia sa, marea problemă este că nu a existat un contractor independent care să supravegheze, să sesizeze abateri, să facă verificări. Abia acum se face acest lucru. Foștii șefi ai Romgaz au tot spus că au un contract la cheie și că e responsabilitatea constructorului și uite ce se întâmplă acum. Până vedem exact ce se întâmplă, nu avem  centrala,  a precizat Popescu.

Romgaz a decis, la sfârșitul anului trecut, să nu finalizeze construcția Centralei termice de la Iernut cu asocierea Duro Felguera și Romelectro. Contractul de achiziţie publică nr.13384/2016, încheiat cu asocierea Duro Felguera și Romelectro,având ca obiect executarea proiectului la cheie ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ a încetat pe motiv că termenul de finalizare a lucrărilor nu a fost respectat.

Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea, într-o perioadă de 36 de luni, a unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri urmare a unor neînțelegeri între parteneri și a majorării salariilor în construcţii în baza OUG 114.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *