Gerea: Tranzacționarea companiilor românești a diminut corupția

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Gerea: Tranzacționarea companiilor românești a diminut corupția

Implementarea unor măsuri precum guvernanța corporatistă sau deciziile luate pentru consolidarea Bursei de Valori și a pieței de capital românești au dus la o mai mare competitivate și o transparență sporită în cadrul companiilor unde statul român deține un procent semnificativ de acțiuni sau pachetul majoritar, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, la Fondul Proprietatea Analyst and Investor Days.

DSC_1693

Aceste măsuri, a susținut ministrul Gerea, au avut ca efect diminuarea fenomenului de corupție și crearea unui cadru predictibil și onest din punct de vedere concurențial în zona economică, menit să dea încredere investițiilor străine. „Odată cu tranzacționarea pe piață a companiilor românești, a crescut gradul de transparență și am reușit astfel să diminuăm corupția. Corupția a afectat structural statul român și lupta anticorupție a fost un element important al societății românești. Acum, și acest aspect este evidențiat și în rapoarte ale instituțiilor și asociațiilor de investitori străini, pot spune că fenomenul corupției s-a diminuat considerabil în ultimii cinci ani. Dosarele de curupție aflate în cercetare și sentințele au vizat persoane care sunt încă în zona publică, dar s-au referit la acțiuni și fapte de acum cinci ani sau mai mult. Pot să dau ca exemplu în energie cazul Hidroelectrica, o societate care poate face față provocărilor regionale, nu doar naționale, dar care din cauza managementului defectuos și al ‘băieților deștepți’ a fost adusă în situația în care a fost nevoie de protejarea sa prin intrarea în insolvență. Cred că această evoluție ar trebui să vină ca un plus de încredere pentru investitorii străini și în relațiile cu partenerii noștri strategici”, a afirmat ministrul Energiei.

Ministrul a mai arătat că statul român intenționează să devină mult mai activ în a-și consolida poziția în companiile unde este acționar, în beneficiul tuturor acționarilor și al consumatorilor. „Până acum, statul român a fost mai mult spectator în relația cu partenerii săi acolo unde era acționar. Vrem să sprijinim companiile românești cu capital încă majoritar de stat să facă față competiției cu ceilalți jucători pe piață în mod transparent”, a mai afirmat el.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *