- Producția de hidrogen e prinsă în document, proiectele unde CE s-a arătat nedumerită că sunt finanțate companii private nu mai există. Liniile de investiții au fost adaptate
Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR va fi aprobat în ultimele 10 zile din septembrie și va fi publicat integral, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Integrării și Proiectelor Europene, într-un interviu acordat CursDeGuvernare.
Producția de hidrogen e prinsă în PNRR, însă acele proiecte unde Comisia Europeană s-a arătat nedumerită că sunt finanțate companii private, alese după criterii netransparente nu mai există, a clarificat ministrul. Erau două tipuri de investiții: una pentru infrastructură de gaze naturale în amestec cu hidrogen, alta privea producția de energie electrică din gaz cu o tehnologie foarte modernă. Dar amândouă liniile de investiții au fost adaptate, schimbate în urma dialogului cu CE, a spus acesta în interviul pe care îl puteți integral pe CursDeGuvernare: https://cursdeguvernare.ro/interviu-ghinea-pnrr-romania-absorbtie-proiecte-aprobare.html


“La prima am mărit procentul de hidrogen, de la 10 la 20%, schimbând destul de mult partea de costing, și a trebuit să detaliem și sursa de hidrogen. Aici am venit de exemple de tehnologie din alte state, am discutat cum se poate face. Știu pentru că m-am implicat direct în discuții pentru că ăsta era ultimul capitol care mai trebuia închis. Și a doua linie de investiții, a fost schimbată – nu vom mai produce electricitate prin gaz, ci prin cogenerare, pentru încălzirea unor orașe, folosind centrale ce trebuie să aibe cotă de emisii pe întreaga durată de viață sub un anumit parametru dat de regulamentul european. Acea tehnologie nu există în România, a trebuit să contactăm companii din afara țării, să întrebăm dacă au capacitate tehnică să facă asta și au apărut și altfel de discuții, că ni s-a spus că e secret comercial. Dar suntem foarte aproape să închidem și aici”, a declarat Ministrul Ghinea pentru CursDeGuvernare.
Potrivit acestuia, statul român și-a folosit resursele de diplomație, și pe partea de PPE, și pe partea de Renew, pentru a transmite Comisiei: România vrea infrastructură de gaze. Acceptăm ce detalii tehnice vreți, dar nu renunțăm la această investiție. Așa s-a pus problema, a precizat Ginea.