Ministrul Petcu, îngrijorat de defecțiunile la reactoarele de la Cernavodă: Am cerut o analiză la SNN. Aprobarea pentru retehnologizarea Unității 1, după finalizarea unui studiu și decizia CNCAN

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Petcu, îngrijorat de defecțiunile la reactoarele de la Cernavodă: Am cerut o analiză la SNN. Aprobarea pentru retehnologizarea Unității 1, după finalizarea unui studiu și decizia CNCAN

Conducerea Nuclearelectrica așteaptă aprobarea acționarului majoritar – Ministerul Energiei pentru a demara retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, ne-a declarat că va lua o decizie după ce CNCAN stabilește împreună cu SNN strategia de autorizare și implicit cerințele pentru obținerea acesteia, în baza unui studiu comandat de companie, aflat în derulare. El s-a arătat nemulțumit de discuțiile și speculațiile pe tema întârzierii aprobării de la minister pentru proiectul de retehnologizarea a reactorului și, totodată, de modul în care s-au luat decizii la SNN. Nu este normal ca acționarii să adopte o decizie, după ce aceasta a fost deja luată, că și-au dat seama că le trebuie mai mult timp, a precizat Petcu.

Sursă foto: compania Nuclearelectrica

Potrivit experienței internaționale, în proiectele de retehnologizare pe termen lung din Canada, Europa, SUA, sunt necesare: Studii integrate de evaluare a impactului asupra mediului, pentru obținerea acordului de mediu, un Raport final de securitate nucleară, precum și revizuirea periodică a securității nucleare. SNN derulează, în prezent, un studiu cu proiectantul central pentru a stabili împreună cu CNCAN strategia de autorizare și implicit cerințele pentru obținerea acesteia, informează reprezentanții companiei. Strategia actualizată prevede funcționarea unității pe durata de viață operațională de 30 de ani prin depășirea limitei de 210.000 de ore la un factor de capacitate de 80%.

Ministrul Energiei a mai anunțat că a cerut o analiză la Nuclearelectrica pentru a vedea care sunt cauzele repetatelor defecțiuni tehnice la reactorele de la Cernavodă, precum și soluțiile pentru a putea preveni astfel de situații. “Mă îngrijorează defecțiunile tehnice din ultima perioadă la Unitățile de la Cernavodă. Ce s-a întâmplat recent la reactorul 2 este același tip de defecțiune  ca la reactorul în iarnă. Implică același tip de reparații”, a spus Petcu.

La ultima AGEA, Ministerul Energiei  s-a abținut de la votul aferent punctului 2 de pe ordinea a zi, respective  aprobarea strategiei și planului de acțiuni actualizate pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, astfel că în final nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri. Potrivit informării SNN, acționarul majoritar a considerat că la momentul AGA (11.07.2017) informația pusa la dispoziție de societate este insufficientă pentru a adopta o decizie în acest sens, subiectul urmând sa fie readus în atenția acționarilor în cadrul unei adunări generale ulterioare. “Reprezentanții ministerului au solicitat conducerii companiei completarea strategiei/planului de acțiuni cu informații suplimentare privind acțiunile întreprinse până în prezent conform planului aprobat în anul 2013, situația condiționărilor în începerea lucrărilor privind extinderea numărului de ore de funcționare a Unității 1, realizarea instalației de detritiere și retehnologizarea Unității 1, cu prelungirea duratei de operare cu încă 30 de ani, rezultatele inspecțiilor preliminare realizate de SNN care au condus la oportunitatea extinderii numărului de ore de operare a Unității 1 și o evaluare cel puțin preliminară a structurii organizatorice și contractuale în care se va realiza proiectul de retehnologizare, cu impact asupra costurilor”, se precizează în documentul Nuclearelectrica transmis spre informare acționarilor și investitorilor.

Conducerea companiei reafirmă că “a solicitat aprobarea acționarilor pentru actualizarea strategiei și planului de lucru ale programului de retehnologizare a Unității 1 tocmai pentru a putea implementa măsuri concrete în acest sens în avantajul acționarilor.” Strategia actualizată pentru Proiectul de retehnologizare a Unității 1, care prevede extinderea duratei de viață va aduce beneficii semnificative pentru situația financiară a SNN. Totodată, va implica riscuri reduse și controlabile din punct de vedere tehnic, operare, financiar în condiții tehnologice bine controlate privind securitatea nucleară, prin comparație cu obiectivul strategiei, de constituire de fonduri proprii suplimentare pentru proiect de până la 100 milioane euro, de-a lungul perioadei extinse, condiționat de retenția beneficiilor respective și nedistribuirea lor către acționari, se precizează în răspunsul SNN la solicitarea Ministerului Energiei.

SNN va implementa un set de măsuri al cărui scop este să demonstreze fără echivoc că Unitatea 1 poate fi exploatată în condiții de securitate nucleară dincolo de 210.000 de ore de funcționare, se menționează în raportul companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *