Ministrul Toma Petcu: Vă asigur că, până mâine ( 4 iulie), Hidroelectrica va avea conducere. Consiliul de Supraveghere va fi completat și va prelungi mandatele membrilor Directoratului

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministrul Toma Petcu: Vă asigur că, până mâine ( 4 iulie), Hidroelectrica va avea conducere. Consiliul de Supraveghere va fi completat și va prelungi mandatele membrilor Directoratului

După o săptămână de când Hidroelectrica a rămas fără Directorat, acționarii par să reușească să se înțeleagă pentru a debloca această situație semnalată în premieră de InvesTenergy. Prezent la Conferința organizată de Focus Energetic, ministrul Energiei Toma Petcu a răspuns la întrebarea adresată de InvesTenergy cu privire la situația Hidroelectrica: “Am solicitat săptămâna trecută convocarea AGEA, însă ni s-a comunicat (Fondul Proprietatea – n. red. ) că nu există disponibilitate și că se așteaptă formarea noului Guvern. Am telefonat vineri președintelui Fondului Proprietatea și de comun acord a fost convocată AGEA pentru astăzi, 3 iulie în vederea completării echipei Consiliului de Supraveghere cu 2 reprezentanți din partea Ministerului Energiei și unul din partea Fondului Proprietatea (Oana Truță și-a dat demisia din CS Hidrolectrica). Mâine, 4 iulie, va avea loc ședința CS  pentru a prelungi mandatele membrilor Directoratului”.

Petcu a dat asigurări că în săptămâna fără Directorat „nu au fost turbulențe în activitatea Hidroelectrica: cantitatea de energie a fost contractată, nu au fost probleme cu plățile curente”. Vă asigur că până mâine, Hidroelectrica va avea conducere, a afirmat ministrul Energiei, la conferința Focus Energetic.

Alertați de situația inedită în care se află compania de o săptămână, sindicaliștii de la Hidrosind au transmis un comunicat prin care au semnalat că actul de management la Hidroelectrica este complet blocat, din cauza disputelor dintre acționarii companiei – Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea.

„Într-o perioadă cu fenomene meteorologice extreme, când mai bine de jumătate de țară s-a aflat sub Cod roșu de caniculă, urmat de avertizări de inundații în 16 bazine hidrografice, alimentarea cu energie electrică a populației României poate constitui chiar subiect de CSAT. Deși securitatea aprovizionării cu energie a cetățenilor României se regăsește printre obiectivele principale ale oricărui program de guvernare, constatăm că la principalul producător de energie electrică din România, Hidroelectrica SA, actul de management la vârful societății este complet blocat. Consecințele lipsei deciziei la vârful societății, în împrejurările menționate, sunt cu atât mai grave”, susțin sindicaliștii.

Vidul de putere de la vârful societății trebuie rezolvat cu decență, nu cu expunere excesivă în spațiul public, fără trocuri politico — mercantile, ci doar în interesul Hidroelectrica, se subliniază în comunicat. În același timp, reprezentanții Hidrosind avertizează că orice accident sau avarie majoră produse în amenajările hidroenergetice vor fi responsabilitatea directă a acționarilor societății și a reprezentanților acestora.”Aceeași răspundere o vor avea și pentru nerespectarea obligațiilor de plata către terți, inclusiv către salariații Hidroelectrica, care nu sunt obligați să tolereze blocajul în care se află societatea”, au conchis sindicaliștii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *