Ministrul Energiei: Ca să scădem prețurile la carburanți, trebuie umblat în zona de fiscalitate, în zona taxelor pe care le încasează statul

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: Ca să scădem prețurile la carburanți, trebuie umblat în zona de fiscalitate, în zona taxelor pe care le încasează statul

Astăzi, la briefingul de presă la finalul ședinței de guvern, ziariștii l-au informat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că sunt șoferi români care trec granița cu Ungaria pentru a-și face plinul la mașină de acolo, au prețuri mult mai mici la carburanți. Dvs dați asigurări că totul e în regulă cu gazele și cu petrolul…dar la carburanți? Virgil Popescu a declarat: Acum, fiecare țară își face politica de preț. Nu știu, în Ungaria prețul era plafonat. Nu știu dacă a rămas acel plafon. Fiecare țară își face politica de preț. Politica de preț pe carburanți nu este făcută de Ministerul Energiei. Nu are nicio autoritate sau competență să stabilim prețul la pompă. Competența noastră este să ne asigurăm că este stocuri. Reducerea taxelor ține de competența Ministerului de Finanțe.

Prezentăm întrebările adresate de ziariști și răspunsurile ministrului Energiei (preluare de pe site-ul Guvernului).

Reporter: Când vor scădea totuși, că tot cresc prețurile la stații?

Minsitrul Virgil Popescu: Știți, am mai văzut pe cineva care spunea că au crescut peste nouă lei. Eu nu am văzut prețuri la motorină peste nouă lei, am văzut 8,30; 8,50; 8,40, iar la benzină 7,70; 7,60; 7,80. Acum ca să scădem prețurile, trebuie umblat în zona de fiscalitate, în zona taxelor pe care le încasează statul și rugămintea mea este să îmi adresați întrebări de competența Ministerului Energiei.

Reporter: Bună ziua, domnule ministru! Odată cu renunțarea treptată la gazul rusesc, cât de posibil este un nou șoc în prețurile combustibililor din piață? Adică, vedem că prețurile nu au scăzut, chiar dacă la un moment dat ajunsesem cu prețul petrolului pe bursă la nivelul dinainte de război, însă…

Ministrul Virgil Popescu: Vă contrazic un pic. Prețul pe bursă al petrolului n-a scăzut sub 101, 102 dolari niciodată anul acesta. Deci, nu a mai ajuns la 60, la 70, la 80 cum era la sfârșitul anului trecut.

Prețul pe bursă, dacă vă uitați pe bursa petrolului, a oscilat așa. A avut și un maxim de 111, după care a coborât și la 101 în timpul războiului. După care iar s-a dus la 103, 102, 105, 103. Deci, oscilează la aceste limite. Maximul pe care l-a avut, probabil l-a începutul războiului, 111, după care a scăzut.

Reporter: Da, dar ideea era că nu vedem şi la pompă nicio oscilație, nu vedem nimic.

Virgil Popescu: Toate oscilațiile acestea, în mod normal, ar trebui să apară. Modificările ar trebui să apară într-o perioadă de o săptămână, perioada de aprovizionare cu noul preț al petrolului. Cred că dacă lucrurile astea s-au întâmplat, alte instituții ale statului ar trebui să verifice acest lucru, să vedem dacă prețul pompei a urmărit exact oscilația petrolului.

Realizator: Dar este posibil ca în cazul în care renunțăm la această sursă de aproape 30% din necesarul nostru, să vedem cum prețul la pompă va crește poate chiar cu un leu?

Virgil Popescu: Eu nu cred în creșteri spectaculoase pe termen scurt și mediu a prețului petrolul. Pot crede în prețuri speculative pentru o zi, două, cum a fost prețul gazului natural. / … /


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.