Ministrul Virgil Popescu drege busuiocul: Comisia Europeană nu s-a lămurit cum va putea produce România hidrogen până în 2026. Colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nefiind specialiști, nu au știut să explice

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Virgil Popescu drege busuiocul: Comisia Europeană nu s-a lămurit cum va putea produce România hidrogen până în 2026. Colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nefiind specialiști, nu au știut să explice
  • Aceste rețele de distribuție de gaze naturale în amestec cu hidrogen trebuie să fie insule independente, să nu aibă legătură cu rețelele celelalte de distribuție a gazelor, să fie în zone mai puțin dezvoltate unde nu sunt rețele deja. Și intră direct amestecul de hidrogen în gazul natural după ce vine gazul din Transgaz, a explicat ministrul

Comisia Europeană nu a respins proiectul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind construcția unei rețele de distribuție de gaze naturale, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la B1 TV, explicând că, pur și simplu, sunt mai multe nelămuriri ce urmează a fi discutate de acum deoarece colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nefiind specialiști, nu au știut să explice în detaliu.

Rețeaua ar trebui să distribuie un amestec de gaze naturale cu hidrogen (10-15%), or Comisia Europeană nu s-a lămurit, de exemplu, cum va putea produce România hidrogen până în 2026, a spus  Popescu, subliniind că nu e deloc complicat și țara noastră poate face acest lucru.

Ministrul Virgil Popescu a explicat cum stau lucrurile în privința proiectelor din PNR pe zona de energie, la B1TV: „Noi am trimis la Bruxelles, am lucrat împreună colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe zona de energie. 1,3 miliarde – proiecte de energie regenerabile și 600 de milioane – proiecte de rețea de distribuție de gaze naturale în amestec cu gaze verzi. Aici vorbim mai ales de hidrogen. De unde a pornit această idee cu amestecul de hidrogen? Anul trecut, eu cu dl ministrul Boloș, de la acea vreme, am negociat foarte dur cu Comisia Europeană să convingem să ne aprobe 250 de milioane pentru rețelele de gaze naturale. Răspunsurile au fost la început ”nu, nu, nu”, apoi i-am convins că o rețea nouă de gaze naturale inteligentă, cu contorizare europeană, care să știe exact unde sunt fisuri… A fost aprobat. Sunt bani europeni, 250 de milioane. E în derulare. Primele 10 proiecte au fost deja semnate, sunt alte 200 în evaluare. De la acest concept, am zis pe PNRR să mergem și mai mult. Se pune problema să producem pe mixul gaz natural – hidrogen. Să mergem mai departe să facem rețelele de distribuție, cum au început colegii din Germania, să pregătim, ca în 2026 să circule un mix 10 – 15% hidrogen, cu gaz natural. Asta fost una dintre întrebările pe care Comisia Europeană le-a pus colegilor de la MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) care, nefiind specialiști tehnic, nu au știut să răspundă”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Ideea cu hidrogenul i-a aparținut  lui Cristian Ghinea (USR-PLUS), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a mai spus Popescu. Colegii de la Comisie au întrebat cum ne asigurăm că România va putea produce hidrogen pentru aceste rețele în 2026. În primul rând, aceste rețele trebuie să fie insule independente, să nu aibă legătură cu rețelele celelalte de distribuție a gazelor naturale, să fie în zone mai puțin dezvoltate unde nu sunt rețele deja. Și intră direct amestecul de hidrogen în gazul natural după ce vine gazul din Transgaz, a explicat ministrul la B1TV..

Acesta a făcut și calcule: De 600 de milioane se pot face o medie de 4.000 km rețea. Știm cam câte gospodării se pot conecta ca să fie eficient pe un km – în jur de 40. Dacă sunt mai multe, mai bine. Deci știm că de 600 de milioane putem conecta 160.000 de gospodării. Știm cât reprezintă maxim 15% hidrogen și o să ne iasă o cantitate care cu ușurință se poate produce, este convins Virgil Popescu de reușita negocierilor cu cei de la Comisia Europeană.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *