Ministrul Virgil Popescu: Legea 173/2020 face foarte mult rău, trebuie corectată rapid! Interzicerea vânzării participaţiilor deţinute de stat la companii va duce la blocaje în activitate, insolvențe, neîncasare de dividente

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministrul Virgil Popescu: Legea 173/2020 face foarte mult rău, trebuie corectată rapid! Interzicerea vânzării participaţiilor deţinute de stat la companii va duce la blocaje în activitate, insolvențe, neîncasare de dividente
  • Ministrul a exemplificat: La CE Oltenia avem extraordinar de multe active sociale – biserici, cimitire, cantine, care nu aduc venituri, prinse în programul de restructurare. Uzina de la Feldioara trebuie vândută către Nuclearelectrica

Legea 173/2020 prin care Parlamentul a interzis Guvernului, pe o perioadă de doi, vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii, trebuie modificată, susține Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

“Ce se întâmplă, care este mărul otrăvit şi ce probleme o să avem dacă nu vom corecta rapid această lege? …La Compania Energetică Oltenia avem extraordinar de multe active sociale. Avem biserici, avem cimitire, avem cantine pentru care se plăteşte în continuare amortizare, se plătesc impozite, dar care nu aduc venituri, sunt prinse în programul de restructurare. În zona nucleară, în zona Nuclearelectrica, avem un memorandum prin care dorim un circuit integrat al producerii de energie electrică din punct de vedere nuclear şi în baza acestui memorandum uzina de la Feldioara trebuie vândută către Nuclearelectrica. Toate aceste lucruri sunt blocate de această lege care, după părerea mea, face foarte mult rău”, a declarat ministrul Popescu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

MEEMA a pus în consultare publică un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Se insistă pentru  necesitatea luării unor măsuri imediate care să nu genereze blocarea activității operatorilor economici cu capital de stat.

În lipsa adoptării măsurilor propuse pe calea unei ordonanţe de urgenţă statul nu va putea evita apariția unor efecte negative în plan economic, în special, agravarea situației anumitor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, a unor situații de insolvență și afectarea statului prin neîncasarea veniturilor, lezarea unor sectoare de activitate, inclusiv cu consecințe în plan social, precizează reprezentanții ministerului.

Potrivit MEEMA, “adoptarea acestor măsuri nu suportă amânare întrucât, fără posibilitatea de redresare a operatorilor economici la care statul român are calitate de acționar, consecințele vor fi negative prin acumularea de arierate, intrarea în procedura insolvenței, executarea silită a patrimoniului dar și neîncasarea de dividende”.

Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică reglementează interdicția înstrăinării pentru o perioadă de 2 ani, a participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Se suspendă,  totodată, pe o perioadă de 2 ani, orice proceduri de înstrăinare a participațiilor statului începute înainte de intrarea în vigoare a legii.

Prin urmare, nu se pot realiza operațiuni de înstrăinare a participațiilor statului către un dobânditor care este o companie ori societate națională sau orice altă societate la care statul are calitatea de acționar. Valorificarea unor active este o măsură uzuală în cadrul proceselor de reorganizare și restructurare a operatorilor economici, care nu poate fi amânată sau suspendată pentru o perioadă îndelungată precum cea prevăzută de Legea nr. 173/2020, subliniază MEEMA.

Curtea Constituțională constată că sintagma “participaţiile statului” are în sfera de cuprindere atât acţiunile şi părţile sociale, ca valori mobiliare emise de societăţi comerciale, cât şi activele, activele funcţionale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăţi care desfăşoară activităţi comerciale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *