Ministrul Virgil Popescu pleacă la Bruxelles să discute cu oficiali ai Comisiei Europene despre restructurarea CE Oltenia. Este nevoie de un plan care să facă compania viabilă

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Virgil Popescu pleacă la Bruxelles să discute cu oficiali ai Comisiei Europene despre restructurarea CE Oltenia. Este nevoie de un plan care să facă compania viabilă

Ministrul Energiei Virgil Popescu se va întâlni, la începutul săptămânii viitoare, cu oficiali ai Comisiei Europene pentru a discuta despre restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Acesta crede că planul de restructurare a CE Oltenia va fi aprobat până la finele lunii aprilie

„Noi ne-am asumat şi sprijinim Pactul Verde European, acel Green Deal, şi evident că facem paşi în această direcţie. Suntem în proces de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Eu luni şi marţi sunt la Bruxelles tocmai pentru a discuta şi acest lucru. Ne dorim ca, la Oltenia, dintr-un mix energetic bazat 100% pe cărbune, să avem la sfârşitul acestui proces de restructurare cărbune, gaz şi energie regenerabilă”, a precizat ministrul Popescu, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei pleacă la Bruxelles împreună cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu secretarul de stat Dan Drăgan. Luni vom avea discuţii cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, pentru Fondul de tranziţie justă, şi cu doamna comisar Adina Vălean. Marţi ne vom întâlni cu doamna comisar pentru Concurenţă şi cu cea pentru Energie, a spus Popescu pentru Agerpres.

CE Oltenia: S-a prezentat un plan de acțiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori și furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislației naționale la directivele europene.

În urma publicării de către CE a Scrisorii privind Planul de restructurare, CE Oltenia vine cu următoarele precizări:

Guvernul României discută cu reprezentanții Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic național și nevoia ca acest complex să își continue activitatea.

Declanșarea procedurii de investigație la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România. Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicația pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. În unele cazuri, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situațiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea și adaptarea unor soluții, în consultare cu Comisia Europeană. 

În cadrul procesului de notificare a ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea CE Oltenia, precum și în etapele de clarificare aferente, a fost inclusa posibilitatea de a fi încheiate contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe termen lung (PPA) de către companie, cu condiția ca acest lucru să fie permis de legislația în vigoare. În acest sens, compania a prezentat un plan de acțiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori și furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislației naționale la directivele europene.

CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituții bancare din România, bănci comerciale, dar și cu instituții bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susțină contribuția proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuții cu reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar minoritar cu o cotă de 21,5%.

Prețul certificatelor de CO2 s-a dublat, restabilirea viabilității se va atinge în 2026, după punerea în funcțiune a centralelor pe bază de gaze naturale

CE Oltenia precizează că prețul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare. Restabilirea viabilității se va atinge începând cu anul 2026, în principal ca urmare a punerii în funcțiune a centralelor pe bază de gaze naturale.

Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia și toți actorii implicați în acest demers furnizează deja propuneri și soluții pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării și aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung.  CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.

Comisia Europeană: Veniturile pe care le preconizează compania sunt incerte, pentru că se bazează pe o modificare a legislaţiei care, la rândul ei, nu a primit aprobare de la Bruxelles

Potrivit scrisorii CE, capacitatea de producţie a Complexului Energetic Oltenia nu se va schimba în mod semnificativ în urma restructurării. „Referitor la reducerea capacităţii de producţie a societăţii CE Oltenia (prin închiderea unităţilor de ardere a lignitului) cu 1.605 MW până la sfârşitul anului 2025 şi la închiderea minelor de lignit, pierderile astfel înregistrate în capacitatea totală de producţie a societăţii CE Oltenia vor fi compensate în mare măsură prin instalarea noilor centrale fotovoltaice şi hidroelectrice (119 MW până la sfârşitul anului 2025), precum şi a unităţilor alimentate cu gaz (1.325 MW începând din 2026). Prin urmare, capacitatea totală de producţie a societăţii CE Oltenia nu se va schimba în mod semnificativ”, se precizează în documentul oficial al CE.

România a notificat un ajutor de restructurare în valoare de 1,33 miliarde euro, care constă într-un ajutor pentru salvare în valoare de 0,25 miliarde euro deja acordat, un împrumut suplimentar garantat de stat de 0,31 miliarde euro şi o subvenţie de stat în valoare de 0,77 miliarde euro. În plus, se preconizează obţinerea unui ajutor de stat suplimentar în valoare de 711 milioane euro din Fondul pentru modernizare, se arată în documentul menţionat.

În scrisoare se prezintă că la CE Oltenia singura sursă de producere a energiei electrice va fi lignitul până în 2022. În 2022 şi 2023 societatea va adăuga treptat alte surse de producere de energie, cum ar fi energia fotovoltaică şi energia hidroelectrică, însă scăderea reală a vânzărilor de energie obţinută pe baza lignitului este prevăzută să aibă loc abia începând din 2026, când vor fi instalate două unităţi alimentate cu gaz natural la SE Turceni şi la SE Işalniţa. Începând cu 2026, structura energiei produse va fi: 41% energie din lignit, 53% din gaz şi restul din surse fotovoltaice şi hidroelectrice.

Comisia Europeană atrage atenția că veniturile pe care le preconizează compania sunt incerte, pentru că se bazează pe o modificare a legislaţiei care, la rândul ei, nu a primit aprobare de la Bruxelles.”Cu toate acestea, în conformitate cu planul de restructurare prezentat de autorităţile române, se pare că din pretinsele contribuţiile proprii de 1,5 miliarde EUR, cel mult 200 de milioane EUR ar putea fi reale şi efective (astfel cum se menţionează în considerentul 19). În ceea ce priveşte restul, România se bazează numai pe veniturile preconizate din vânzările de energie electrică pe pieţele centralizate ale OPCOM în perioada 2021-2025, care nu sunt nici reale, nici efective. De exemplu, veniturile preconizate pentru 2021 se ridică la 569,2 milioane EUR, din care doar 200 de milioane EUR ar putea fi reale şi efective. Cu toate acestea, nu există angajamente ferme pentru 2022, 2023, 2024 şi 2025. Durata maximă actuală a contractelor de vânzare încheiate pe pieţele centralizate OPCOM este de numai 1,5 ani. Deşi România a indicat că se află în desfăşurare un demers de modificare a legislaţiei sale pentru a le permite actorilor de pe pieţele OPCOM să încheie contracte pe o perioadă mai lungă, compatibilitatea unor astfel de modificări cu legislaţia Uniunii în domeniul aprovizionării cu energie electrică nu a fost încă evaluată”, se specifică în scrisoare. De notat că, la fel ca în cazul contractelor pe pieţele centralizate OPCOM, modificările legislative necesare pentru încheierea unor astfel de acorduri bilaterale de

În plus, pe baza informaţiilor prezentate de România, niciun investitor sau creditor de pe piaţă nu susţine planul în această etapă. În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare propus are o durată corespunzătoare şi ar conduce la restabilirea viabilităţii societăţii CE Oltenia la sfârşitul perioadei de restructurare, deoarece nu este evident că CE Oltenia va obţine o rentabilitate suficientă şi că va putea rămâne pe piaţă fără ajutor suplimentar.  În plus, pe baza informaţiilor prezentate de România, niciun investitor sau creditor de pe piaţă nu susţine planul în această etapă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *