Ministrul Virgil Popescu spune că e nevoie de impunerea unor noi reguli de tranzacționare a energiei. OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare de energie; producătorii să fie formatori de piață

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Virgil Popescu spune că e nevoie de impunerea unor noi reguli de tranzacționare a energiei. OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare de energie; producătorii să fie formatori de piață

Este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe piețele de tranzacționare a energiei, a transmis ministrul Virgil Popescu, într-o postare pe facebook.

Trebuie să existe o relație cât mai directă între producătorii, furnizorii și consumatorii români de energie, spune el, anunțând că a fost identificată în acest moment, la nivelul Ministerului, soluția prin care se pot rezolva aceste probleme.

La ora actuală, OPCOM, în baza licenței pe care a primit-o de la ANRE, poate să facă atâtea piețe câte își dorește și consideră necesare, ANRE aprobă la rândul ei regulamentul de funcționare a piețelor respective, iar OPCOM stabilește procedurile operaționale. Începând de anul acesta OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare de energie electrică, iar dacă nu se va adapta vor veni alții care vor face acest lucru, a scris ministrul, exprimându-și speranța că actorii instituționali care vor putea implementa această soluție pe care o voi propune să o ducă la îndeplinire, pentru că ea nu depinde de Ministerul Energiei.

Avem nevoie de impunerea unor noi reguli de tranzacționare, astfel încât principalii beneficiari să fie românii, pe de o parte, IMM-urile și marii consumatori români, pe de altă parte. De asemenea, producătorii trebuie să-și modifice strategiile de vânzare, în așa fel încât să fie formatori de piață. Această soluție care are în vedere reglementarea piețelor de tranzacționare a energiei va merge, în paralel, cu investițiile pe care le vom începe anul acesta în sistemul energetic din România, a conchis Virgil Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.