- Conform Ordonanței Militare nr 4, au fost instituite măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv cei din zona de extracție, producție și procesare
- Pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate. Acestea vor putea doar să scadă, a spus ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela
Începând de mâine, 31 martie, se aplică Ordonanța Militară nr. 4, aprobată pe 29 martie și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat aseară noi măsuri menite să asigure funcționarea corespunzătoare a sistemului energetic național. „Am încercat să clarificăm și am decis un articol care va clarifica relațiile și organizarea sistemului energetic național, un sistem energetic vital în prezent pentru tot ceea ce ține de funcționarea statului, dar în mod esențial ține de tratamentele medicale ale compatrioților noștri și de funcționarea sistemului sanitar național”, a declarat ministrul Marcel Vela, în conferința de presă de duminică seara.
Astfel, conform Ordonanței Militare nr 4, pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate. Acestea vor putea doar să scadă, dar sub nicio formă să crească, a subliniat ministrul Vela. Art. 8 (1) prevede: “În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă”.
Totodată, au fost instituite măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv cei din zona de extracție, producție și procesare. “Am instituit, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă, la locul de muncă sau în zone special dedicate pentru personalul care ocupă funcții esențiale în asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și de mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, inclusiv a celor din zona de extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime. Toate acestea sunt necesare pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului energetic național”, a spus ministrul Afacerilor Interne.
Măsurile menționate, care se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00, sunt în concordanță cu prevederile Planurilor companiilori de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, prevede Ordonanța militară.
Profesionalism, dăruire și responsabilitate în energie
Prin noile măsuri, instituite de Ordonanța militară nr.4, autoritățile vor să asigure o funcționare corespunzătoare a sistemului energetic național pe perioada situației de urgență și vin în sprijinul consumatorilor prin plafonarea prețurilor la utilități. Sistemul energetic este vital în prezent pentru tot ceea ce ține de funcționarea statului, dar în mod esențial ține de tratamentele medicale ale compatrioților noștri și de funcționarea sistemului sanitar național, a subliniat ministrul de Interne, în declarația sa.
Un lucru este cert: în întreg sectorul energetic se acționează cu profesionalism, dăruire și responsabilitate. Profesioniștii din energie sunt la datorie, se află în prima linie alături de cadrele medicale în această perioadă, pentru a asigura buna funcționare a SEN.
Companiile din energie dau asigurări, prin comunicările permanente, că activitatea se desfășoară în parametri normali în contextul epidemiologic COVID-19 și că se acționează conform planurilor de continuitate a activităților de bază, stabilite de acestea încă de la instutuirea situației de urgență. O mare parte dintre companii au luat deja măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial. Conform Ordonanței 4, toate societățile din zona de extracție, producție și procesare sunt obligate să instituie astfel de măsuri.
MULȚUMIM profesioniștilor din energie care sunt la datorie.
”Este o categorie de profesioniști care efectuează o muncă vitală în această perioadă. Sunt ce care lucrează pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național. Ei sunt cei care ne permit că avem căldură în case, energie electrică și gaze, care acum sunt esențiale pentru spitale, dar și pentru fiecare român în parte. Indiferent dacă vorbim despre sectorul de producție, transport sau distribuție, avem de-a face cu oameni cu un profund sentiment al datoriei și al responsabilității față de comunitate. Munca lor este vitală în aceste momente și vreau să mulțumesc fiecăruia în parte pentru devotamentul pe care-l dovedesc”, este mesajul transmis de către ministrul Virgil Popescu.
În ce privește plafonarea prețurilor la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți, nu se specifică în mod clar în ordonanța militară dacă este vorba doar despre prețurile pentru populație!
Companiile din energie donează
Companiile din energie se remarcă în această perioadă și prin donațiile făcute pentru achiziția de materiale și echipamente medicale în lupta împotriva Covid-19. Dau dovadă de solidaritate și responsabilitate socială în această perioadă.
Astfel, Electrica a anunțat la finele săptămânii trecute că, prin companiile sale, că oferă în total 240.000 de euro, iar companiile Enel din România au decis să donează încă 100.000 euro (în total 200.000 euro).
Grupul Electrica vine în sprijinul unor spitale din București, Ploiești, Brașov și Cluj, suma donată să fie folosită pentru achiziția de aparatură medicală absolut necesară pentru tratarea pacienților afectați de noul virus, precum și de echipamente de protecție pentru personalul medical medical. În același context, angajații Electrica sunt implicați într-o campanie internă de strângere de fonduri pentru Spitalul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în vederea achiziționării de cărucioare pentru pacienți, parte dintre acestea fiind deja donate unității medicale.
„Traversăm o perioadă dificilă în care avem nevoie, mai mult ca niciodată, să fim uniți și să îi protejăm pe toți cei din jurul nostru. În același timp, trebuie să îi sprijinim cu tot ce putem pe cei care au grijă de noi, de famiile noastre, de colegii și de prietenii noștri. Întreg personalul medical aflat, acum, în linia întâi merită respectul, considerația și ajutorul nostru. În aceste zile, ei sunt cu adevarat niște eroi, așa cum, pastrând proporțiile, sunt și electricienii noștri aflati tot în prima linie, pe teren, pentru a asigura alimentarea cu energie electrică, indiferent de vreme și de vremuri”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica.
Enel România, prin companiile sale de furnizare și distribuție a energiei electrice, continuă să sprijine comunitățile pe care acestea le deservesc și efortul echipelor medicale în susținerea luptei împotriva Covid-19, și donează 100.000 de euro către Fondul de Urgență. Suma va fi folosită pentru achiziția de materiale și echipamente medicale necesare. Aceasta este cea de-a doua donație făcută de Enel România pentru a sprijini activitatea echipelor medicale pentru a limita răspândirea Covid-19.
Sprijin prețios vine și de la OMV Petrom, care a anunțat că donează 1 milion de euro pentru achiziţia de echipamente de testare pentru diagnosticare rapidă COVID19.
Și Nuclearelectrica susține Campania națională de informare și prevenție Coronavirus, derulată de Crucea Roșie, cu o sponsorizare de 3.650.000 lei.
Investitorii din energie se mobilizează. Monsson Trading a făcut donații în echipamente medicale de 140.000 euro. Viorel Tudose, proprietarul furnizorului de energie Getica 95, investește în producția de măști și combinezoane de protecție, cu unicul scop de a fi donate.
Siemens AG, prin compania sa SIMEA Sibiu SRL, sprijină cu 20.000 de Euro Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru achiziția de echipamente medicale necesare în lupta împotriva COVID-19.
Rompetrol susține achiziția a 2500 teste de validare a infecției cu virusul COVID-19 și donează 37.0000 de litri de carburant Serviciului de Ambulanță Constanța. Și se implică și în alte acțiuni. Restart Energy, furnizor de energie și gaze naturale din Timișoara, donează tot profitul realizat în Banat pentru lupta împotriva epidemiei COVID-19.
Cu siguranță sunt și alte companii care activează în sectorul energetic și care au decis să facă donații. InvesTenergy apreciază și va continua să prezinte toate aceste acțiuni care dovedesc grijă și responsabilitate față de comunitatea unde aceste societăți își desfășoară activitatea.