MOL România și Fundația pentru Parteneriat finanțează, cu 840.000 de lei, proiecte de mediu prin programul Spații Verzi

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic MOL România și Fundația pentru Parteneriat finanțează, cu 840.000 de lei, proiecte de mediu prin programul Spații Verzi
  • Organizațiile neguvernamentale pot depune cereri de finanțare pentru proiecte de mediu până la data de 24 februarie 2022;

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 16-a ediție a Programului Spații Verzi, o inițiativă de responsabilitate socială, prin intermediul căreia susțin proiecte al căror scop este să stimuleze implicarea copiilor şi a tinerilor în inițiative de protejare a mediului. În premieră, asociațiile non-guvernamentale pot obține finanțare și pentru o nouă categorie, Permacultură în zone urbane, care vizează dezvoltarea agriculturii durabile în mediul urban.

Pentru ediția de anul acesta a programului, MOL România oferă finanțare în valoare de peste 840.000 de lei, iar asociațiile pot depune cereri de finanțare până pe data de 24 februarie 2022, potrivit unui comunicat transmis InvesTenergy.

„Programul Spaţii Verzi, cea mai veche platformă de CSR a MOL România, îşi continuă parcursul de succes şi se înnoiește cu o nouă componentă, care întărește viziunea noastră în ce privește sustenabilitatea și respectul față de mediu. Suntem încrezători că prin acest program reușim să oferim nu doar sprijin acelor proiecte care pot avea o contribuție însemnată pentru o agricultură urbană durabilă, ci și să educăm și să formăm o nouă generație de tineri responsabili față de mediul înconjurător”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

Organizațiile de mediu interesate pot depune cereri de finanțare pentru proiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, până la data de 24 februarie.

Pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile proiectele care își propun să promoveze și să crească gradul de conștientizare în ce privește ariile protejate din România, cu scopul ca acestea  să aibă un nivel ridicat de acceptare în rândul comunităților prin intermediul implicării acestora, precum și a ONG-urilor și școlilor.

În cadrul componentei nou lansate, Permacultură în Zone Urbane, sunt eligibile proiecte care promovează conceptul de permacultură și reușesc să aibă o contribuție importantă în dezvoltarea și implementarea unor proiecte de agricultură durabilă, regenerativă, în orașe și în zone extravilane, prin implicarea comunităților locale, în acord cu principiile pe care permacultura le promovează. Proiectele selectate în cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane pot primi o finanțare de maximum 50.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Arii Naturale Protejate aceasta va fi în cuantum de maximum 35.000 de lei/proiect.

„Am reușit să implementăm Programul Spaţii Verzi cu mici ajustări și în 2021 în ciuda provocărilor la care ne-a supus pandemia. Ce este și mai îmbucurător, este continuarea programului și în 2022 cu ediția a 16-a, ediție prin care, pe de o parte continuăm să susținem demersurile legate de promovarea ariilor protejate,  iar pe de altă parte lansăm o componentă nouă, care promovează permacultura, corelată cu implicarea comunităților urbane în astfel de inițiative de agricultură urbană. Continuăm să sprijinim inițiative durabile, bazate pe parteneriatul durabil de peste 15 ani cu MOL România”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Noutăți în cadrul Programului Spații Verzi 2022

Față de ediția anterioară a programului, finanțarea acordată proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 26.000 de lei/proiect la 35.000 de lei/proiect.

În contextul pandemiei de coronavirus, componenta Spații Verzi Urbane a programului a fost suspendată din cauza faptului că proiectele aveau prevăzute preponderent activități care vizau implicarea unor grupuri mari de copii şi tineri. În locul acesteia a fost introdusă o componentă nouă, Permacultură în zone urbane, care vine în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în orașe și în zone extravilane, prin implicarea comunităților locale. Permacultura este o metodologie cu ajutorul căreia pot fi concepute habitate umane integrate, în armonie cu cele naturale, rezultând un teritoriu utilizat de o comunitate, care construiește și se dezvoltă integrându-se armonios în mediu, imitând formele și modul de relaționare din microclimatul în care trăiește. Totodată, aduce împreună grădinari urbani și consumatori pentru a servi acestui scop.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Despre programul Spații Verzi

În 2021 au fost acordate finanțări în valoare totală de 772.236 lei pentru 25 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane. La această ediție au fost finanțate proiecte doar prin componenta de Arii Protejate a programului, unde proiectele câștigătoare puteau fi implementate fără riscuri epidemiologice și cu respectarea tuturor regulilor de distanțare și protecție.

În cei 16 ani de existență a programului au fost finanțate în total 645 de proiecte din domeniul protecției mediului cu peste 8,2 milioane lei, proiecte în care s-au implicat peste 240.000 de persoane.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.