N-a fost să fie nici de data asta! Hidroelectrica anulează procedura competitivă cu negociere pentru retehnologizarea AHE Vidraru. Motivul: Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii N-a fost să fie nici de data asta! Hidroelectrica anulează procedura competitivă cu negociere pentru retehnologizarea AHE Vidraru. Motivul: Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme

După mai multe încercări, Hidroelectrica anulează și procedura competitivă cu negociere pentru unul dintre cele mai mari proiecte pe care le derulează –  “Retehnologizare AHE Vidraru”. Motivul: Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Conform monitorizării SEAP/SICAP, decizia de anulare a fost luată ieri, 23 aprilie, în baza art. 225 din Legea 99/2016 (1) lit. a) “Entitatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului sectorial/acordului-cadru în următoarele cazuri: dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare admisibilă”.

Hidroelectrica a reluat procedurile pentru retehnologizarea Amenajării Hidroelectrice – AHE Vidraru în urmă cu un, un proiect estimat la 82,15 milioane de euro. Contractul ar urma să fie atribuit prin negociere competitivă. Conform unor surse citate de e-nergia.ro, patru consorţii au depus oferte pentru modernizarea hidrocentralei Vidraru, respectiv:

  • Consorţiul Romelectro (România) – Litostroj Power (Slovenia)
  • Asocierea GE Hydro France SAS -Elecnor SA – Grid Solution Romania SRL
  • Asocierea Gulsan Insaat Sanayi Turizm Nakliyat VE Ticaret AS (Turcia) – Zhefu Holding Group (China)
  • Asocierea Sinohydro Corporation Ltd-Power China Chengdu Engineering (China).

Durata contractului este de 56 de luni. Preţul contează în proporţie de 60%, iar banda de putere garantată a turbinei, în regim de funcţionare de lungă durată, la căderea netă 280 metri, are o pondere de 22,5%. Sunt luate apoi în calcul randamentul mediu ponderat garantat al turbinei (10%), puterea maximă garantată la cupla turbinei (6%) şi randamentul garantat al generatorului (1,5%), potrivit informatiilor furnizate de Hidroelectrica.

Contractul este de tip “la cheie” şi implică în principal derularea de lucrări de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice, hidromecanice, electrice din centrala hidroelectrica, baraj, nod de presiune şi integrarea instalaţiilor deja modernizate (Staţia de 220 kV, AMC şi Grupul electrogen de 125 KVA de la Baraj Vidraru).

Hidroelectrica decide o nouă procedură de achizitie sectoriala prin negociere competitivă în iulie 2019. S-au înscris 5 ofertanți pentru retehnologizarea de la Vidraru

La sfârșitul lunii iulie 2019, Hidroelectrica anunța deschiderea candidaturilor depuse in cadrul procedurii de achizitie sectoriala prin negociere competitiva pentru retehnologizarea AHE Vidraru. Valoarea estimata a lucrarilor este de 82.151.039 Euro, suma la care se adauga TVA, iar anuntul de participare a fost publicat in data de 9 mai a.c. pe platforma e-licitatie.ro, precum si pe http//ted.europa.eu.

La procedura s-au inscris cinci ofertanti: VOITH HYDRO Gmbh & Co KG Austria, Consortiul ROMELECTRO SA – LITOSTROJ ENGINEERING a.s., Asocierea GE Hydro France SAS – Elecnor SA – Grid Solutions Romania SRL, Asocierea GULSAN INSAAT SANAYI TURIZM NAKLIYAT VE TICARET a.s. –ZHEFU Holding Group Co. LTD, SINOHYDRO CORPORATION LIMITED. Ulterior deschiderii documentelor de candidatura, comisia de evaluare va efectua analiza si evaluarea acestora, urmand sa se pronunte cu privire la ofertantii admisi pentru etapele urmatoare.

”Este vorba de o retehnologizare cu o complexitate tehnica deosebita a unui obiectiv strategic din portofoliul Hidroelectrica. Ne dorim selectarea celor mai bune solutii si implementarea celor mai moderne tehnologii pentru AHE Vidraru. Nu vom face rabat de la niciuna dintre cerintele de calitate a lucrarilor. Motivul pentru care am optat pentru achizitia prin negocierea competitiva este acela ca procedura este una flexibila si care permite societatii noastre obtinerea celor mai avantajoase solutii tehnice. Finantarea lucrarilor se va face din surse proprii ale societatii si dorim ca, in schimbul sumelor pe care suntem dispusi sa le cheltuim, sa obtinem un nou ciclu de viata – de cel putin 30 de ani, pentru Vidraru”, a declarat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica.

Procedura de selectare a prestatorului lucrarilor de retehnologizarea AHE Vidraru este reluata pentru a treia oara, achizitiile anterioare fiind anulate ca urmare a prezentarii unor oferte neconforme tehnic.

Centrala Vidraru, este amplasata pe malul drept al raului Arges, la nord de satul Capataneni, intr-o caverna situata la 104 m sub nivelul raului. Prin puterea instalata de 220 MW (4 turbine Francis de 55 MW), centrala este deosebit de importanta pentru S.E.N. deoarece participa si la reglajul frecventa-putere asigurand totodata servicii de sistem.

Principalele componente ale amenajarii sunt: barajul Vidraru, priza, derivatia si centrala. Derivatia cuprinde aductiunea sub presiune, castelul de echilibru, casa vanelor de la putul fortat, putul fortat, distribuitorul si galeria de fuga. Barajul din beton, in arc, cu inaltimea 166 m, realizeaza o acumulare multianuala cu volumul util de 320 milioane m3.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *