Nagy-Bege, ANRE: Din păcate, dificultățile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu gazele la iarnă. La energie electrică, situația este mai puțin predictibilă și previzibilă, va fi o provocare pentru minister, ANRE și companiile implicate, trebuie să fim vigilenți, pregătiți cu scenarii

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Nagy-Bege, ANRE: Din păcate, dificultățile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu gazele la iarnă. La energie electrică, situația este mai puțin predictibilă și previzibilă, va fi o provocare pentru minister, ANRE și companiile implicate, trebuie să fim vigilenți, pregătiți cu scenarii

Efectele modificărilor la OUG 119/2022 aduse în Senat  sunt zero, aceste noi prevederi trebuie confirmate și adoptate în Camera Deputaților, a precizat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Conferința „Energia în priză”, organizată de Bursa, cu precizarea că salută  orice simplificare, modificare la actul normativ care aduce o aplicare mai ușoara a prevederilor legale.

Sunt  prevederi care complică situația: de unde să știe furnizorii familiile care au 3 copii la școală? Sunt necesare precizări privind identificarea acelor familii care beneficiază de măsuri de sprijin. Pentru clarificarea furnizorilor, trebuie specificate codurile CAEN pentru IMM-urile și companiile care beneficiază de plafonare, a punctat reprezentantul ANRE.

Întrebat dacă s-a luat în calcul reglementarea prețului la energie, Zoltan Nagy-Bege a precizat că decizia nu este la ANRE, este la Guvern și Parlament. ANRE va aplica această decizie, dacă va exista, a spus el.

Din păcate, dificultățile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu gazele la iarnă, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, la conferința ziarului Bursa.”Pe partea de gaze este puţin probabil să avem complicaţii, avem stocuri la un nivel satisfăcător. În continuare se înmagazinează. Mă aştept ca şi în octombrie să înmagazinăm în medie 10 milioane mc, ceea ce ne va duce la un grad de umplere a depozitelor de peste 90%, spre 94%. Pa partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie. Ne ajută, din păcate, şi faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze. Am văzut că în primele şase luni ale anului 2022, consumul casnic s-a redus cu 5,2%, ceea ce este normal, e o oscilaţie în funcţie de temperatura ambientala. Consumul industrial şi cel al producătorilor de energie termică a scăzut cu aproape 18%, ceea ce în medie înseamnă un declin de 13%. Dacă extrapolăm, şi tot anul va avea o scădere de 13%, înseamnă că abia vom trece de 10 miliarde mc – consum anual de gaze. Din păcate, dificultăţile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme în alimentarea cu gaze naturale”, a precizat el.

La energie electrică, situația este mai puțin predictibilă și previzibilă. Va fi o provocare pentru minister, pentru ANRE și companiile implicate –  furnizori, distribuitori, trebuie să fim vigilenți, atenți, pregătiți cu scenarii, ca să nu fie nevoie să  improvizăm, a transmis Nagy-Bege.

În opinia sa, la nivelul Comisiei Europeană se văd primele semne de ezitare și este normal într-o peroadă de criză să ai dubii în privința politicilor. „Până acum, toate propunerile CE au vizat măsuri pe termen lung de stingere a incediului. Nu văd deocamdată o asumare pentru o modificare radicală a modelului de piață din partea Comisiei. Se va începe o analiză, în octombrie, privind o schimbare a modelului de piață adoptat de Europa, dar primele evaluări sunt așteptate abia în primăvara anului viitor”, a precizat vicepreședintele ANRE.  Rămâne de văzut dacă decuplarea prețului energiei de evoluția prețului la gaze va fi o măsura care se va aplica în România!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *