Negocierile cu CGN pentru Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă se apropie de final? SNN vrea să angajeze avocați și consultanți financiari pentru dezvoltarea proiectului

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Negocierile cu CGN pentru Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă se apropie de final? SNN vrea să angajeze avocați și consultanți financiari pentru dezvoltarea proiectului
  • Bugetul aferent serviciilor de consultanță, pe o durată de 48 de luni, este estimat la 2.250.000 euro

“Un mix energetic echilibrat dincolo de orizontul anilor 2025 nu se poate fără Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, care este garanția stabilității”, a declarat Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica, într-un interviu acordat InvesTenergy, având convingerea că “dacă avem nevoie de ceva la nivel național, acestea sunt investițiile: proiectele majore și cele în resursa umană”.

Așadar, pe considerentul “nu se poate fără Unitățile 3 și 4”, reprezentanții Nuclearelectrica fac demersuri pentru continuarea negocierilor cu partenerul chinez și cer aprobarea acționarilor pentru achizitia de servicii de asistență/consultanță juridică și financiară pentru dezvoltarea acestui proiect.

În martie 2018, acționarii au aprobat continuarea negocierilor asupra documentelor investiției cu partenerul chinez selectat, compania CGN, în aceleași condiții din Memorandumul de Întelegere (încheiat între SNN și CGN), pentru o perioadă de 6 luni de la data aprobării instituționale și corporative, respectiv până la data de 2 septembrie 2018. Potrivit SNN, în prezent se desfășoara negocieri cu investitorul China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) pentru finalizarea Documentelor Investiției – Acordul Investitorilor și Actul Constitutiv al societății de proiect, o societate mixtă (“JVCo”), în înțelesul art. 50 din Legea nr. 137/2002, societate ce urmează a se înființa de către SNN și CGN, în calitate de acționari.

După finalizarea negocierilor și înființarea societății de proiect, va urma o fază complexă, de dezvoltare a Proiectului, care va presupune, între altele, negocierea și semnarea, de către SNN, a unor acorduri/înțelegeri cu CGN și/sau JVCo, precizează reprezentanții Nuclearelectrica. Pentru parcurgerea acestei etape, compania are nevoie de consultanță juridică și financiară, drept pentru care se solicită aprobarea acționarilor, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor programată pentru 28.06.2018, pentru achiziția de servicii de asistență/consultanță juridical și financiară în legatură cu Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.

Bugetul aferent serviciilor de consultanță, pe o durată de 48 de luni este estimat la 2.250.000 euro, potrivit unei note a companiei.

În același document se invocă necesitatea serviciilor de consultanță/asistență juridică cu privire la redactarea și negocierea oricăror documente (acorduri, convenții, angajamente etc.) aferente Proiectului (acte adiționale la acordul investitorilor, contractul de exploatare și mentenanță al Unităților 3 și 4, contractul de furnizare combustibil nuclear etc.), aspecte ce țin de guvernanța corporativă a viitoarei societăți de proiect. Totodată, SNN are nevoie de avocați care să o reprezinte în calitatea sa de viitor acționar al societății de proiect.

Mai sunt necesare servicii de consultanță juridică și financiară

  • pentru elaborarea de proiecte de acte normative în legatură cu Proiectul sau formularea de opinii, puncte de vedere, comentarii, observații, propuneri etc. având incidență asupra acestuia;
  • legate de aportul în natură sau în numerar al SNN la societatea mixtă, inclusiv în legatură cu activitățile pregătitoare fuziunii EN;
  • privind mecanismele de sprijin care pot contribui la atractivitatea Proiectului;
  • pe aspecte de ajutor de stat și/sau concurență în legatura cu finanțarea Proiectului;
  • cu privire la finalizarea etapei de convenire a Documentelor Investiției și la etapa de implementare a Proiectului.

În urma derulării unei proceduri competitive, în octombrie 2015, SNN a încheiat Acordul cadru de servicii de asistență/consultanță juridică, financiară și tehnică în legatură cu Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă cu Asocierea S.C. DELOITTE CONSULTANTA S.R.L. – S.C. ELCOMEX IEA S.A. – Societatea Civilă de Avocațti PELI FILIP. Acordul a expirat la data de 25.10.2018. Până în prezent, SNN nu a apelat la servicii de consultanta tehnică, susțin reprezentanții companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.