Negocierile cu Comisia Europeană pe infringementul pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare, crede Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Negocierile cu Comisia Europeană pe infringementul pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare, crede Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege

România s-a ales cu un infringement, votat pe 7 martie, pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor. Termenul până la care autoritățile române trebuie să dea răspuns la punerea în întârziere este 25 mai. „Noi speram la o amânare de două luni. Am primit doar două săptămâni, sau mai puţin de 20 zile”, spune Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE.

În opinia sa, Guvernul României a dat un semnal destul de important prin renunţarea la limitarea preţului la noncasnic, care este cel mai sensibil punct din documentul primit de la Comisie cu punerea în întârziere privind încălcarea Directivei gazelor.

Şi, cu siguranţă, din acest moment încolo, vor începe discuţiile, eventual negocierile cu Comisia Europeană,  care – părerea mea personală – este că se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare, susține Bege.

“Asta cred eu, pentru că, ştim foarte bine, că o revenire bruscă, de pe o zi pe alta la preţurile concurenţiale, poate avea efecte destul de dure. Nu ştim peste 3 ani la cel nivel vor fi preţurile. Deocamdată, şi la nivel european, şi mă refer în special la bursa din Austria, care este cea mai apropiată nouă, preţurile sunt în scădere, dar este oarecum normal, pentru că este perioada de vară, dar şi contractele pe termen lung, de doi trei ani încheiate pe platforma austriacă de tranzacţionare arată un trend de scădere, ceea ce este încurajator, poate ajuta şi un calendar de reliberalizare”, a afirmat Vicepreședintele ANRE.

“Sincer, eu sunt oarecum egoist din acest punct de vedere, şi sper să ţină suficient de mult această perioada de limitare a preţurilor la 68 de lei, încât furnizorii care au pierderi să aibă timp să recupereze. Pentru că preţurile pe care le menţinem pe loc aplicând această limitare de preţ la 68 sunt menţinute în condiţiile în care deja sunt incluse nişte corecţii pentru furnizori care au acumulat nişte pierderi serioase în perioada trecută, din august încoace. Vorbesc de sute de milioane de lei la nivelul tuturor furnizorilor. La gaze vorbesc. Şi la energie electrica…. Vorbim de gaze”, a ad[ugat el.

Pe 1 august când au fost aprobate preţurile reglementate , ANRE a calculat un preţ mediu de achiziţie al gazelor undeva la 80 de lei/MWh,  iar în decembrie pe piaţă, deja anumiţi furnizori cumpărau cu 130 lei/MWh. Această diferenţă încă nu este acoperită, a explicat reprezentantul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *