Negocierile pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, prelungite până pe 30 noiembrie. CGN cere implicarea statului român prin semnarea unei scrisori de angajament

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Negocierile pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, prelungite până pe 30 noiembrie. CGN cere implicarea statului român prin semnarea unei scrisori de angajament
  • S-a primit acordul Comisiei Interministeriale, se solicită aprobarea acționarilor pentru continuarea negocierilor cu investitorul chinez

Conducerea Nuclearelectrica solicită, din nou, aprobarea acționarilor, în ședința AGEA programată pentru data de 17 octombrie, pentru continuarea negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation (”CGN”) asupra documentelor de investiție privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (“MoU”), până la data de 30 noiembrie 2016.

Centrala-Nucleara-CernavodaÎn Nota ce va fi prezentată acționarilor, se precizează că negocierile vor fi continuate cu aplicarea prevederilor din Memorandumul de Înțelegere (MoU), inclusiv posibilitatea oricărei părți de a înceta MoU fără nici o despăgubire printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investiției și în măsura în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva Parte.

În perioada 29 august – 8 septembrie 2016, a avut loc cea de-a șasea rundă de negocieri, compania CGN solicitând implicarea Statului Român în Proiect prin semnarea unei scrisori de angajament, fapt ce presupune necesitatea clarificării cu diversele instituții și entități publice a principiilor solicitate de partenerii chinezi, se mai menționează în documentul menționat.

Pe perioada verii, au mai avut loc două runde de negocieri,ajungându-se la un acord de principiu pentru o parte dintre subiectele aflate în divergență, discuțiile cu CGN fiind reluate la finele lunii agust, cu propunerea continuării negocierilor asupra Documentelor Investitiei după data de 8 septembrie 2016 – termenul aprobat de către Guvern și de către AGA SN Nuclearelectrica.

În răspunsul transmis, CGN este de acord cu  extinderea suplimentară a graficului de negocieri până la data de 30 noiembrie 2016, termen până la care Părțile să finalizeze negocierile asupra Acordului Investitorilor, inclusiv clarificarea aspectelor în divergență. Totodată, confirmă disponibilitatea pentru un grafic de negocieri în vederea semnării Acordului de Sprijin pentru implementarea Proiectului ce va fi încheiat cu Guvernul Romaniei, potrivit Notei conducerii Nuclearelectrica.

Pentru extinderea termenului de negocieri, s-au obținut deja aprobări de la  Comisia de negociere pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă, Consiliul de Administrație SNN și Comisia Interministerială pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.

Reprezentanții SNN menționează că MoU are ca scop crearea cadrului necesar ca părțile să ajungă la un acord cu privire la termenii și condițiile contractului care reglementează raportul juridic dintre părți în legătură cu proiectul, nefiind definite în mod expres o durată de valabilitate a acestuia.

Strategia de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori a fost aprobată de Guvernul României prin Memorandumul din data de 31 iulie 2014. “Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă este investiția optimă, pe de o parte, pentru statul român și, implicit, pentru sistemul energetic românesc din punct de vedere al asigurării pe termen lung a securității în furnizare, a independenței, a unui mix energetic echilibrat și stabil capabil să susțină atingerea țintelor de decarbonizare. Pe de altă parte, este necesar pentru Nuclearelectrica din punct de vedere al valorificării activelor și creșterii financiare asociate operării și asigurării mentenanței și combustibilului în noua companie de proiect. Proiectul implică crearea de locuri de muncă și dezvoltarea industriei nucleare pe orizontală. Proiectul Unităților 3 și 4 înseamnă, de fapt, dezvoltare economica macro și micro”, a declarat Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *