Nevoia de personal pregătit în Energie. Reprezentanți ai universităților și companiilor, în dialog la Facultatea de Energetică. Practica trebuie extinsă, dezvoltare reciprocă prin parteneriate. Trebuie să avem încredere în tânăra generație!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nevoia de personal pregătit în Energie. Reprezentanți ai universităților și companiilor, în dialog la Facultatea de Energetică. Practica trebuie extinsă, dezvoltare reciprocă prin parteneriate. Trebuie să avem încredere în tânăra generație!

“Provocări și oportunități în dezvoltarea sistemului de învățământ superior din domeniile ingineriei energetice și electrice”. În contextul dezvoltării și transformărilor rapide din domeniul energetic și electric, precum și cerinței din ce în ce mai mare de specialiști, Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni – AIEE și Facultatea de Energetica – UPB au reunit, în Laboratorul Tehnica Tensiunilor Înalte din Facultatea de Energetica, reprezentanți ai mediului academic și ai companiile din sectorul energetic, într-un dialog necesar și constructiv.

Diana Robescu, Decan, Facultatea de Energetică- UNST Politehnica București, a anunțat că studenții se vor putea pregăti în sistem învățământ dual în domeniul surselor de energie regenerabile din 2024 și a prezentat, succint, provocările și oportunități în dezvoltarea sistemului de învățământ superior din domeniile ingineriei energetice și electrice.

Provocări:

  • Progrese rapide ale tehnologiei
  • Schimbări climatice și sustenabilitate
  • Asigurare resurse de învățare avansate
  • Interes scăzut pentru învățare

Oportunități

  • Ultilizarea tehnologiilor inovatoare de predare
  • Mobilități internaționale pentru studenți
  • Interdisciplinaritate
  • Parteneriate cu companii
  • Formare continuă

“Studenții își polarizează opțiunile pentru anumite specializări. Suntem singura facultate care oferim pregătire în producerea de energie. Important este să le prezentăm studenților toate specializările, importanța acestora. Practica trebuie extinsă, studenții își doresc asta. Așa vom avea resursă calificată. Dar trebuie să operăm schimbări în planul de învățământ”, a afirmat Diana Robescu.

“Este mare nevoie de personal pregătit în companiile din sectorul energtic. Ne dorim un dialog între mediul economic și mediul academic. Companiile să fie parte activă a procesului de dezvoltare a tinerilor”, a spus Mircea Bițoiu, Președinte AIEE.

Horia Necula, Prorector UNST Politehnica București, a insistat pentru mobilitate în universitățile tehnice din România. Există posibilitatea finanțării în acest sens, este o experiență ce nu trebuie ratată, a spus el.

Referindu-se la perioada de practică pentru studenți, aceasta are un standard impus în ceea ce privește numărul de ore. “La Politehnică este 3 luni, la alte universități 3-4 săptămâni. Învățământul dual înseamnă 50% pregătire practică. La UNST Politehnica București, am început două programe pentru învățământ dual, am acoperit un grup țintă de 130 de studenți. Așteptăm un interes mai mare din partea companiilor”, a precizat Necula.

Ce spun reprezentanții companiilor

Claudiu Damian, Director Direcția CPT, Distribuție Energie Electrică România: “Zilele carierei în industria energetică este un eveniment așteptat și binevenit pentru studenți, dar și pentru companii. Avem nevoie de studenți și absolvenți bine pregătiți care să țină pasul cu noile tehnologii. La noi, cu fiecare lot de echipamente care intră în DEER, există ceva nou. Ar fi foarte bine ca, în ultimul an de facultate, studenții să aibă o mai bună interacțiune cu mediul economic, să lucreze pe proiecte în companii, astfel încât să fie pregătiți când se angajează”.

Gabriela Orman, Director Direcția Reglementare și Managementul Activelor a DEER, a avansat propunerea de a exista posibilitatea unui an industrial pentru studenții din Facultatea de Energetică, în care aceștia să lucreze în industrie. “Astfel, ei pot să-și descopere drumul pe care vor să îl urmeze, anumite competențe pe care și le doresc, să se dezvolte. Trebuie să intrăm în contact și în dialog cu generațiile de studenți. Noi trebuie să ne adaptăm nevoilor lor. Îi invităm să vină în rândurile noastre, să facem proiecte împreună”.

„Este mare nevoie de investiții în rețelele de distribuție. Soluția, pentru a nu pune presiune pe prețul energiei, este să atragem fonduri nerambursabile. Avem foarte multe proiecte, pentru care am accesat fonduri europene, însă ne confruntăm cu o lipsă a personalului. Avem nevoie de tineri în echipa noastră. Ne preocupă să creăm căile necesare astfel ca studenții să lucreze alături de noi încă din timpul facultății”, a afirmat reprezentanta DEER.

Reprezentant operatori de distribuție ai Enel: Cea mai mare provocare este nevoia de cunoștințe tehnice care a scăzut mult în ultimii ani. Observăm – cu tristețe – că deși oferim foarte multe oportunități, interesul este scăzut. Noi ne uităm la atitudine în timpul interviului de angajare.

Reprezentant Nuclearelectrica: Școala duală, din experiența noastră, este un proiect în care merită să investim. Vom susține acest proiect pentru studenți, Învățarea să fie mai aplicată, direcționată pentru domeniul pentru care se pregătesc studenții. Prin parteneriate, să ne dezvoltăm reciproc. Suntem împreună o echipă: universități – companii.

Liviu Gavrilă, Vicepreședinte RWEA: Salutăm creșterea perioadei de practică. Este necesară o schimbare de paradigmă. Avem mare nevoie de proiectanți. Pentru proiecte bune, ne trebuie oameni foarte bine pregătiți, cu competențe peste medie. Viteza de schimbare a tehnologiilor este uriașă.

Silvia Vlăsceanu, Director Executiv ACUE: Mediul de afaceri să aibă o poizție comună în ce privește creșterea perioadei de stagii de practică pentru studenți.

Reprezentant Eximprod: Conform Eurostat, în Europa 25% dintre studenți lucrează în timpul facultății. În România, doar 2%.

Este datoria noastră, a companiilor, să ne creeăm nucleul nostru de specialiști. Trebuie să avem încredere în generația viitoare! Sunt mai buni ca noi!

Ce spun studenții

Sunt peste 400 de studenți în primul an de facultate la Energetică. Interesul scade în timp, unii se angajează și nu se asigură resurse de învățare avansate în facultate.

Noi vrem să învățăm să facem. Avem nevoie de laboratoare modernizate care să țină pasul cu noile tehnologii. Practica este binevenită.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *