Niculescu, ANRE: Tarifele de distribuție în 2024 vor crește în medie cu 3,39%, sub inflație. Am ținut cont de solicitările distribuitorilor. ACUE: Investițiile în rețelele de distribuție pentru tranziția energetică sunt puse sub semnul întrebării

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Niculescu, ANRE: Tarifele de distribuție în 2024 vor crește în medie cu 3,39%, sub inflație. Am ținut cont de solicitările distribuitorilor. ACUE: Investițiile în rețelele de distribuție pentru tranziția energetică sunt puse sub semnul întrebării
  • Distrigaz Sud: Ajustarea tarifelor de distribuție a energiei electrice, aprobată de ANRE pentru anul 2024, este semnificativ sub rata inflației și încetinește puternic ritmul investițiilor în rețele

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat ieri, 20 decembrie, tarifele de distribuție pentru anul 2024.

“Tarifele au fost aprobate în urma unei analize serioase. A fost un proces foarte meticulos, în care am ținut cont de solicitările distribuitorilor. Tarifele vor crește în medie cu 3,39%, media este alcătuită din toate zonele de distribuție. Dacă luăm în calcul inflația, tarifele sunt sub inflație. Pe anumite zone, tarifele cresc cu aproximativ 5,57%, iar pe alte zone vorbim de scădere de 1,41% pe joasă tensiune. La operatorul de transport avem o creștere de 1,51%”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE, în cadrul unei conferințe de presă.

Investițiile în rețelele de distribuție pentru tranziția energetică sunt puse sub semnul întrebării, susține Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE.

Prin tarifele de distribuție a energiei electrice, stabilite pentru anul 2024 de către autoritatea de reglementare, se reconfirmă faptul că în România cadrul legislativ nu este în favoarea investițiilor masive în rețelele de distribuție, necesare pentru facilitarea iminentei tranziții energetice. Este al treilea an la rând în care tarifele nu acoperă integral costurile distribuitorilor. Costurile suplimentare generate de explozia prețurilor pe piața angro din anul 2022 sunt așteptate să fie recuperate de către distribuitori pe o perioadă de 5 ani. Costul capitalului necesar pentru realizarea investițiilor nu este acoperit prin reglementările actuale, iar metodologia de stabilire a tarifelor este neadaptată obiectivelor pe care țara noastră și le-a asumat în procesul complex al tranziției energetice, se precizează într-un comunicat transmis de ACUE.

Federația susține:

Recent, Comisia Europeană a comunicat statelor membre un plan de acțiuni care să stimuleze investițiile în rețele, estimate la peste 500 mld euro în următoarea decadă. Se estimează că în jur de 70% din efortul financiar necesar tranziției ar trebui să meargă către rețelele de distribuție. Necesarul investițional este enorm pentru transformarea prin care rețelele trebuie să treacă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, iar timpul de realizare este foarte scurt.

Operatorii de distribuție au accesat deja, în timp record, 1,1 miliarde de euro din Fondul de Modernizare și au cerut autorităților suplimentarea sprijinului nerambursabil care să degreveze tarifele plătite de consumatori și care să faciliteze investiții mult mai mari în rețea, în beneficiul acestora. Pentru co-finanțarea acestor investiții, distribuitorii au nevoie de venituri suficiente prin care să poată susține implementarea proiectelor, în condițiile în care companiile nu și-au revenit financiar după anul de criză 2022, când au accesat împrumuturi consistente pentru susținerea operațiunilor curente.

Prin accelerarea investițiilor în distribuția energiei electrice, consumatorii vor beneficia de îmbunătățirea siguranței în alimentarea cu energie electrică și, prin creșterea capacității rețelelor, de servicii diversificate. În plus, investițiile în rețelele de energie electrică vor permite integrarea în sistem a unor cantități suplimentare importante de energie curată și mai multă stabilitate pe piața locală, reducând situațiile în care pot apărea fluctuații nedorite.

Impactul negativ al rezultatului procesului de stabilire a tarifelor de distribuție pentru anul 2024 ar putea  fi atenuat în măsura în care, în primele luni ale anului viitor, ANRE va oferi o viziune clară a condițiilor pentru a cincea perioadă de reglementare, ce va începe în 2025. În acest nou ciclu decisiv pentru dezvoltarea sectorului, operatorii de distribuție se așteaptă la renunțarea la supra-reglementare, o mai mare deschidere spre inovație și flexibilitate, asigurarea resurselor financiare pentru programul masiv de investiții necesar, stimularea eficienței operaționale și economice, care să se reflecte în serviciile îmbunătățite oferite clienților din România.

Și Delgaz Grid a transmis un comunicat de presă: Tarife semnificativ sub inflație și lipsa unui cadru corect pentru viitor – încă o șansă irosită pentru România și care trebuie recuperată cât mai repede posibil

Ajustarea tarifelor de distribuție a energiei electrice, aprobată de ANRE pentru anul 2024, este semnificativ sub rata inflației și încetinește puternic ritmul investițiilor în rețele. Este de necontestat că rețelele de distribuție au nevoie de o modernizare dincolo de nivelul obișnuit pentru a integra noi capacități de producție, pe lângă cele deja conectate, precum și noi facilități din domeniul mobilității electrice, încălzirii sau producerii de hidrogen, susține compania. 

Prezentăm comunicatul Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON:

De aceea, este absolut necesar ca impactul negativ să fie remediat printr- un cadru de reglementare clar și o metodologie de tarifare stimulativă  pentru noua perioadă de reglementare care începe în 2025. Cu cât acest cadru de reglementare va fi mai repede cunoscut, cu atât mai bine.

Referitor la anul 2024, nu doar că nu a fost creat cadrul necesar pentru investiții suplimentare, dar nivelul stabilit al tarifelor s-a înrăutățit comparativ cu metodologia existentă. Recunoașterea mai multor costuri (cum ar fi, de exemplu, cele asociate citirii trimestriale a contoarelor, dar și alte tipuri de costuri) a fost amânată în mod arbitrar. Neaprobarea de către ANRE a costurilor prevăzute pentru salarii, așa cum au fost ele fundamentate, nu asigură sumele necesare pentru plata în condițiile pieței a personalului înalt calificat, necesar pentru menținerea și îmbunătățirea calității serviciilor la care consumatorii au dreptul. De asemenea, o altă consecință este legată de înrăutățirea condițiilor pentru proiectele de investiții cofinanțate din fonduri UE.

Creșterea tarifelor sub nivelul inflației creează o falsă impresie că bugetul de stat are de câștigat, iar clienții sunt sprijiniți. Consumatorii sunt astăzi pe deplin protejați prin schema de plafonare aflată încă în vigoare. Însă prețul total al energiei electrice va rămâne ridicat pentru câțiva ani, din cauza investițiilor insuficiente care reduc capacitatea rețelelor de a prelua și integra în sistem cantitatea de energie regenerabilă produsă. Și, implicit, costurile pentru buget vor rămâne ridicate. „Povara” unor tarife de distribuție corect stabilite asupra bugetului de stat ar fi cu mult mai mică decât costurile pe care acesta le suportă cu subvențiile pentru energie.

În acest an, 2023, Delgaz Grid a făcut investiții record, de peste 176 de milioane de euro (872 milioane lei), din surse proprii și din fonduri europene, cu 30% mai mari față de cele de anul trecut care deja era cu investițiile acelerate. În pofida celei mai dificile crize energetice din ultimii zeci de ani, Delgaz Grid și-a continuat investițiile la cel mai înalt ritm posibil, prin contractarea de credite. Însă planurile de investiții pentru 2024 nu vor mai putea fi realizate în condițiile stabilirii tarifelor semnificativ sub inflație, compania fiind lipsită de veniturile necesare susținerii acestora. Această decizie privind tarifele reprezintă o șansă irosită pentru România. Durata impactului negativ ar putea fi însă scurtată printr-o stabilire clară și rapidă a condițiilor care vor fi aplicate prin noua perioadă de reglementare, începând cu 2025.

Acest lucru este absolut necesar în condițiile în care, pentru al treilea an la rând, tarifele nu acoperă costurile de distribuție și nu conțin niciun fel de stimulent pentru extinderea, dezvoltarea și modernizarea rețelei.

Ca urmare, planul companiei de a continua cu investiții masive până în anul 2030 nu va mai putea fi realizat și impactul va fi cu atât mai puternic cu cât viitorul cadru de reglementare a investițiilor rămâne neclar. 

O politică în domeniul energiei care nu ține cont de nevoia uriașă de investiții în rețelele de distribuție – o nevoie recunoscută și sprijinită și la nivelul Uniunii Europene – va bloca tranziția energetică și va limita drastic dezvoltarea producției de energie electrică în România. Doar investițiile în rețele vor conduce, în cele din urmă, la scăderea costurilor medii de producție a energiei. 

Un cadru legislativ și de reglementare adecvat și stimulativ va încuraja operatorii din domeniu să investească pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce va contribui la asigurarea securității energetice a României, la stabilizarea prețurilor și va stimula competitivitatea și dezvoltarea economică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *