Noi decizii la Guvern: CE Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW din luna mai, Centrala de la Iernut va fi gata până la sfârșitul anului și va furniza 210 MW, investițiile în hidro vor asigura 200 MW din 2023

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Noi decizii la Guvern: CE Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW din luna mai, Centrala de la Iernut va fi gata până la sfârșitul anului și va furniza 210 MW, investițiile în hidro vor asigura 200 MW din 2023

Începând cu luna mai, CE Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW, iar până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut va furniza alți 210 MW, potrivit unui comunicat al Guvernului, după întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanți ai companiilor de producere a energiei. Investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor Hidroelectrica, CE Oltenia și CE Hunedoara, precum și ai Romelectro, Hidroconstrucția, pentru a identifica soluțiile de dezvoltare a capacității  naționale de producere a energiei electrice. La discuții au participat și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, miniștrii Energiei, Virgil Popescu,  Mediului, Tanczos Barna, și Justiției, Cătălin Predoiu.

Cu această ocazie, au fost analizate soluțiile de creștere a nivelului de independență energetică a României, încă din acest an.

Totodată, Guvernul anunță intensificarea planurilor de investiții din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile.

Astfel, încă de la începutul acestui an, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare. Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energiei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW.

Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziție alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea  capacităților de producere a  energiei, se specifică în comunicatul Guvernului.

Țările europene ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc, a declarat Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic european (Green Deal), a scris Politico.eu.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că planurile de închidere a centralelor pe cărbune trebuie revizuite. De asemenea, trebuie finnațate instalații de captare și stocare a carbonului care pot face cărbunele prietenos cu mediu și sa începem instalarea de eoliene în Marea Neagra și de fotovoltaice pe uscat.

„România ar trebui să iasă rapid din letargie și să aloce, cu acordul UE, bani din Fondul de Modernizare pentru creșterea capacității și a performanței depozitelor de stocare la gaz natural. În plus, se impune adoptarea rapidă de legislație cu privire la introducerea unei obligații de stocare care să acopere întreaga capacitate de depozitare. Trebuie să venim cu un plan de măsuri pentru creșterea producției interne de gaz natural, inclusiv eliminarea prevederii ridicole care leagă plata taxelor de o referință a unei piețe care nu are legătură cu a noastra. E nevoie să stopăm conectarea de noi localități la gaz natural. Nu putem face greșeala Ungariei de a ne pune toată populația în brațele lui Putin”, a afirmat Nicolescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.