Noi măsuri ANRE pentru protejarea populației împotriva creşterii prețurilor la energie: Se instituie garanții pentru contractele de pe PCSU

Publicat pe Categorii Business, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Noi măsuri ANRE pentru protejarea populației împotriva creşterii prețurilor la energie: Se instituie garanții pentru contractele de pe PCSU

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie – ANRE continuă să ia măsuri după situația înregistrată în luna ianuarie. La propunerea reglementatorului, se instituie garanții în contractele încheiate pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piața unde se tranzacționează energia pentru consumatorii casnici. Un proiect de ordin este pregătit în acest sens, fiind supus consultării publice, și are ca scop descurajarea unor practici de partea furnizorilor, care în lipsa unor obligații privind eventuale garanții, au preferat să rezilieze contracte pe PCSU pentru a vinde energia pe piața spot, unde prețurile au crescut foarte mult.

La începutul anului, prețurile pe PZU au atins recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Au fost semnalate situații în care unii furnizori de energie au denunțat unilateral contractele pe care le aveau cu FUI (furnizori de energie electrică de ultimă instanţă), pentru a profita de prețurile mari de pe piaţa spot.

Măsura ANRE vine după ce, în luna ianuarie, profitând de faptul că „În urma acțiunilor de supraveghere/monitorizare, pe fondul creșterii excesive a prețurilor pe celelalte piețe centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, pentru trimestrul I 2017, furnizorii de ultimă instanță (parteneri în contractele încheiate pe PCSU), s-au confruntat cu situații în care participanții declarați câștigători în urma sesiunilor de licitație organizate pe PCSU au notificat denunțarea unilaterală a contractelor de vânzare — cumpărare încheiate pe această piață (sau sistarea  livrărilor de energie electrică aferente acestora), această acțiune fiind neconformă cu clauzele contractuale și cadrul de reglementare aplicabil”, explică reprezentanții ANRE în nota de fundamentare.

Prin urmare, se vor introduce garanții financiare de bună execuție în contractele de vânzare — cumpărare încheiate pe PCSU, ca măsură suplimentară de reducere a expunerii furnizorilor de ultimă instanță, adică cei care livrează energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligațiilor contractuale de către participanții declarați câștigători la licitație, precum și penalizarea acțiunilor de nerespectare de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU.

Reprezentanții ANRE consideră că această măsură va duce și la „reducerea riscului de creștere a prețului energiei electrice plătit de clienții finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU”.

Totodată, părțile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea parțială sau totală a obligațiilor ce decurg din contract, dacă aceasta este rezultatul acțiunii Forței Majore. Circumstanțele de Forță Majoră sunt cele care pot apărea pe perioada derulării contractului, în urma producerii unor evenimente deosebite cum ar fi calamități naturale, război, embargou etc., care nu au putut fi luate în considerație de părți la încheierea contractului sau care sunt în mod rezonabil în afara voinței și controlului părților.

Partea care invocă Forța Majoră trebuie să notifice acest lucru în scris celeilalte părți în termen de 3 zile de la apariția acesteia, cu confirmarea ulterioară a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie Forță Majoră și cu estimarea duratei după care aceasta își încetează efectele, se precizează în proiectul de ordin al ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *