Noi obligații pentru OMV Petrom și Romgaz. ANRE: Toți participanții și, în special, micii furnizori și clienții finali vor avea acces la gazele naturale din producția internă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Noi obligații pentru OMV Petrom și Romgaz. ANRE: Toți participanții și, în special, micii furnizori și clienții finali vor avea acces la gazele naturale din producția internă

OMV Petrom și Romgaz au obligația să vândă 30% din producția anuală pe piețele centralizate BRM și OPCOM, timp de trei ani, conform unui ordin al ANRE. Atât cantitatea, cât și perioada au fost majorate față de propunerea inițială ( 20%, respectiv doi ani și jumătate).

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința de ieri, 13.05.2020, Ordinul  nr. 79/2020 privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România. Actul normativ a fost elaborat cu scopul de a asigura accesul tuturor participanților și, în special, al micilor furnizori și clienților finali la gazele naturale din producția internă, crearea unor referințe reale de preț și creșterea lichidității pe piața gazelor naturale, precizează ANRE într-un comunicat.

Proiectul ordinului a fost supus consultării publice în două etape, prevederile sale fiind discutate și în cadrul întâlnirilor organizate de ANRE la care au participat reprezentanți  ai Guvernului, ai Consiliului Concurenței și ai principalilor operatori economici din sector, se specifică în comunicat.

ANRE prezintă principalele obiective avute în vedere la elaborarea acestui ordin:

  • impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, respectiv a piețelor centralizate de gaze naturale, prin creșterea lichidității și tranzacționarea unor cantități de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preț;
  • asigurarea accesului, prin intermediul unor cantități de gaze naturale ofertate lunar  pentru produse forward de către principalii producătorii autohtoni (ROMGAZ și OMV Petrom) pe piețele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanți (furnizori, clienți finali, traderi, operatori de distribuție, de transport și de înmagazinare).

Reprezentanții ANRE consideră că “adoptarea acestor prevederi va permite tranzacționarea gazelor naturale în mod concurențial și nediscriminatoriu, oferind tuturor participanților acces egal la această sursă de gaze. Iar consumatorii, indiferent de apartenență, români sau din alte state membre, vor putea beneficia de acces la gazele naturale în aceleași condiții și la același preț, după cum este precizat și în cadrul directivelor europene privind vânzarea de gaze naturale, care trebuie realizată ”în condiții de egalitate, fără discriminare sau vreun dezavantaj în cadrul Comunității”.

Totodată,  prin introducerea prevederilor privind ofertarea gazelor naturale pe piețele centralizate din România, obligativitatea producătorilor autohtoni de a oferta un procent minim de gaze naturale va duce la creșterea lichidității pe piața de gaze naturale și la formarea unor referințe corecte de preț prin tranzacționarea de produse standardizate care, la rândul lor,  vor contribui la asigurarea condițiilor pentru echilibrarea comercială a participanților la piață, precum și la creșterea gradului de predictibilitate a acesteia, apreciază ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.