Noi reguli pe piața de echilibrare de la 1 septembrie. Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor PRE – preț unic de dezechilibru, în consultare publică

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Noi reguli pe piața de echilibrare de la 1 septembrie. Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor PRE – preț unic de dezechilibru, în consultare publică
  • ANRE: Este oportun ca, pentru o perioadă tranzitorie, în paralel cu calculele de decontare efectuate pe baza regulilor instituite în cadrul Ordinului ANRE nr. 61/2020 să se efectueze un calcul pentru determinarea prețului unic de dezechilibru pentru a observa efectele noii metode de calcul asupra prețurilor energiei electrice de echilibrare

De la 1 septembrie, piața de echilibrare trebuie să funcționeze după noi reguli, stabilite prin regulamentele aprobate de Ordinul  ANRE nr. 61/2020.  

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a decis, urmare a solicitărilor venite din partea unor participanți la piața de echilibrare de a introduce decontarea pe baza prețului unic de dezechilibru,  că “este oportun ca, pentru o perioadă tranzitorie, în paralel cu calculele de decontare efectuate pe baza regulilor instituite în cadrul Ordinului ANRE nr. 61/2020 să se efectueze un calcul pentru determinarea prețului unic de dezechilibru pentru a observa efectele noii metode de calcul asupra prețurilor energiei electrice de echilibrare”. Metoda a fost deja aprobată de ACER prin decizia nr. 18/2020 și va trebui aplicată cu puțin timp înainte de începerea funcționării platformelor europene de echilibrare, se precizează în documentul justificativ al Ordinului ANRE pentru aprobarea Regulamentului de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru, care este în prezent în consultare publică.

Potrivit Regulamentului (UE) 2195/2017 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică, “dezechilibrele rezultate pe piața de echilibrare se decontează pe baza unei metode de stabilire a unui preț unic de dezechilibru”.

ANRE a stabilit noul mod de calcul pentru prețul de dezechilibru, respectiv calcularea unui preț unic de dezechilibru în loc de un preț de excedent și unul de deficit. Prețul unic de dezechilibru se calculează ca medie ponderată a prețurilor marginale ale fiecărui tip de energie de echilibrare efectiv livrată și a cantităților corespunzătoare, la care se adaugă o componentă de neutralitate financiară a OTS ce reflectă costul pentru echilibrarea sistemului pentru cazul în care într-un interval de decontare va exista energie de echilibrare livrată în ambele direcții, respectiv la creștere de putere și la reducere de putere, prezintă ANRE în nota de fundamentare a Ordinului aflat în consultare publică.

Prin calcularea prețului unic de dezechilibru în acest mod ar trebui să se asigure recuperarea/distribuirea de la/către PRE a tuturor costurilor/veniturilor acțiunilor de echilibrare pe care OTS le întreprinde pentru a menține echilibrul sistemului, susțin reprezentanții Autorității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *