Anul 2017 a fost un an dificil, cu multe provocări pentru cei mai mulți dintre furnizorii de energie electrică. Loviți de creșterile majore de prețuri la energie pe bursă, înregistrate în lunile de iarnă, dar și de vară, unii furnizorii au dispărut, în timp ce alții rezistă cu greu pe piață, acumulând pierderi mari. De cealaltă parte, marile companii, cu statut de Furnizori de Ultimă Instanță, sunt ocupantele primelor locuri în topul furnizorilor de energie funcție de cota de piață, bazându-se pe creșterea numărului de clienți în portofolii, mulți dintre ei preluați de la companiile care au dispărut de pe piață.
Că situația nu a fost ușoară în 2017 pentru unii furnizori reiese și din ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE privind Cotele de piață ale furnizorilor pe piața concuențială, perioada ianuarie-septembrie 2017. Potrivit datelor ANRE, Electrica Furnizare păstrează încă primul loc în top, cu o cotă de piață de 11, 74%, care este însă în continuă scădere: 12,44% în luna mai 2017 comparativ cu ianuarie 2016, când compania avea 16,37% din piață. În ianuarie 2017, societatea figura cu o cotă de 12,83%, iar pe tot parcursul anului 2016, Electrica Furnizare a fost cel mai mare furnizor de energie, cu o cotă de piață de 15,98%.
Dacă Electrica Furnizare are o cotă de piață în scădere, companiilor E.ON Energie și Enel – cu cele două societăți ale sale: Enel Energie Muntenia și Enel Energie – le merge bine. Locul 2 în clasament este ocupat de E.ON Energie România, cu o cotă de piață în creștere, de 10,16%, comparativ cu 9,14% cât avea în luna mai anul trecut. Iar Enel, cu cele două companii ocupante ale locurilor 3 și 4, deține în total, o cotă de piață de 16.58%, cu mult peste cota deținută de Electrica Furnizare.
Locul 5 este ocupat de OMV Petrom, cu o cotă de 6,98%.Tinmar tot coboară în clasament, ajungând pe locul 6, cu o cotă de 5,20%, după ce anii trecuți s-a duelat cu Electrica Furnizare pentru locul 1. Surse din piața energiei susțin că mulți dintre furnizorii premianți în trecuți nu mai sunt preocupați de creșterea cotei de piață în condițiile în care prețul energiei se menține ridicat pe bursă.
Compania RWE Energie își păstrează cotă de piață, înregistrând 4,71%, fiind urmată de CEZ Vânzare cu 4,46% și MET România Energy Marketing – cu 3,92%. O cotă în creștere înregistrează și CE Oltenia, respectiv 2,16%.
De cealaltă parte, sunt companii care au pierdut la cota de piață, cum este cazul RCS&RDS, care a ajuns de la 3,50% în ianuarie 2017 la 2,04% în septembrie 2017.
Furnizori de top – Transenergo, Arelco – au intrat în insolvență și nu îi mai regăsim în clasament. Companii, foarte active cu ani în urmă, care au ieșit din top mai sunt: Electromagnetica, Energy Holding, Romenergy Industry.
Consultanți în energie apreciză că în raportările ANRE pentru finele anului 2017 vom vedea modificări spectaculoase în topul furnizorilor de energie electrică, determinate de noile condiții de pe piața energiei.