Noi șefi la OMV Petrom de la 1 mai: Christina Verchere o înlocuiește pe Mariana Gheorghe, vor fi numiți 2 noi membri în CS. Va rămâne Lăcrămioara Diaconu-Pinţea în Directorat?

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Noi șefi la OMV Petrom de la 1 mai: Christina Verchere o înlocuiește pe Mariana Gheorghe, vor fi numiți 2 noi membri în CS. Va rămâne Lăcrămioara Diaconu-Pinţea în Directorat?
 • Acționarii sunt solicitați să aprobe, în ședința din 26 aprilie, Rapoartele pe 2017 ale Directoratului și Consiliului de Supraveghere, situațiile financiare, BVC pe 2018
 • CS a aprobat un dividend brut de 0,02 lei/acţiune pentru 2017

La OMV Petrom se fac pregătiri pentru schimbarea la vârf în conducerea companiei. Mariana Gheorghe și Christina Verchere lucrează împreună în această perioadă pentru “o tranziție lină și pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale companiei și a potențialului de creștere al acesteia”, după cum au precizat reprezentanții OMV Petrom.

Consiliul de Supraveghere a stabilit data la care Christina Verchere se va instala la șefia OMV Petrom. Aceasta va prelua funcția de Președinte al Directoratului și Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom începând cu data de 1 mai 2018. Compania a raportat Bursei de Valori București că în ședința din 19 martie, Consiliul de Supraveghere a luat act de schimbarea la vârf în conducerea OMV Petrom, data de începere a mandatului noului CEO fiind 1 mai 2018.

Numirea în funcție a dnei Christina Verchere a fost aprobată de Consiliul de Supraveghere și anunțată în data de 9 ianuarie 2018. În cadrul ședinței de ieri, CS a luat act de faptul ca mandatul doamnei Mariana Gheorghe înceteaza la data de 30 aprilie 2018.

În mass-media se vehiculează că și Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, ultimul manager român din Directoratul OMV Petrom, şi-ar putea încheia mandatul înainte de termen (aprilie 2019 – n.r.).

Reprezentanții OMV Petrom au mai anunţat, printr-un comunicat transmis BVB, că propunerea Directoratului privind distribuirea de dividende pentru anul financiar 2017 a fost aprobată de către Consiliul de Supravghere. Astfel, dividendul brut este de 0,02 lei/acţiune, data de înregistrare pentru cei care vor să primească dividende fiind de 25 mai, iar data plăţii este de 19 iunie, potrivit raportării OMV Petrom. Propunerea Directoratului privind distribuirea de dividende pentru anul financiar 2017 va fi supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor convocată în data de 26 aprilie 2018.

Înainte de predarea mandatului, Mariana Gheorghe își prezintă activitatea acționarilor, care sunt solicitați să aprobe Rapoartele pe 2017 ale Directoratului și Consiliului de Supraveghere. Pentru ultima AGOA, sub mandatul Marianei Gheorghe, ce va avea loc pe 26 aprilie, a fost stabilită următoarea ordine de zi:

 • situaţiile financiare individuale ale OMV Petrom aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2017;
 • situaţiile financiare consolidate ale OMV Petrom aferente anului financiar 2017;
 • Raportul Anual care cuprinde de asemenea și Raportul Directoratului şi Raportul Consiliului de Supraveghere pentru anul financiar 2017;
 • repartizarea profitului, determinat în conformitate cu prevederile legale, precum și distribuirea de dividende pentru anul financiar 2017;
 • Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2018;
 • descărcarea de gestiune a membrilor Directoratului şi a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru anul financiar 2017;
 • numirea a 2 noi membri ai Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, după ce Mihai Busuioc și Johann Pleininger au renunțat la mandate;
 • stabilirea remuneraţiei membrilor Consiliului de Supraveghere pentru anul în curs şi a limitei generale a remuneraţiilor suplimentare ale membrilor Consiliului de Supraveghere cărora le-au fost acordate funcţii specifice în cadrul Consiliului de Supraveghere;
 • numirea auditorului financiar al Societăţii, în urma expirării contractului de prestări de servicii de audit, stabilirea duratei minime a contractului de prestări servicii de audit şi a remuneraţiei acordate auditorului financiar.

OMV Petrom a realizat, în 2017, un profit net de 2,49 miliarde de lei, în creştere cu 140% faţă de anul 2016. După 12 ani la șefia companiei, Mariana Gheorghe a decis să renunțe la mandatul de Președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom. „După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a declarat Gheorghe, citată într-un comunicat al companiei.

Numirea Christinei Verchere în funcția de Președinte al Directoratului și Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Christina Verchere a afirmat: „OMV Petrom este o companie remarcabilă, cu un potențial imens, cu expertiză extinsă și angajați de primă clasă. Sunt încântată să-mi asum această responsabilitate și entuziasmată în ceea ce privește mutarea la București”.

Cine este Christina Verchere? Și-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen, Scoția și a lucrat peste 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol și gaze, unde a deținut numeroase poziții de conducere, în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de Președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *